Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Woordvoerder van Pussy Riot uit Rusland is erg waarschijnlijk vergiftigd"

De Russische dissident Pjotr Verzilov is "erg waarschijnlijk" besmet met een zenuwgif. Dat zeggen de artsen die hem behandelen in een ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Verzilov is enkele dagen geleden overgebracht vanuit Rusland naar Berlijn, waar hij nu verzorgd wordt in het Charité-ziekenhuis. Hij zou niet langer in levensgevaar zijn, maar is tijdelijk blind en doof en kan niet lopen. Wel is hij aan de beterhand.

Zijn familie beweert dat hij vergiftigd is en dat lijkt nu min of meer bevestigd te worden door de Duitse artsen. Volgens hem vertoont Verzilov alle symptomen van besmetting met een gif dat het zenuwstelsel aantast. Er lijkt ook geen andere verklaring voor die symptomen te zijn. Met welk gif de man besmet is, is moeilijk te achterhalen, want hij lijdt al zes dagen aan die verschijnselen.

Hoe dan ook valt de verdenking -net als bij eerdere besmettingen van anti-Kremlinactivisten in Groot-Brittannië- bij de Russische geheime diensten. Verzilov publiceert op het internet een magazine dat de schendingen van de mensenrechten in Rusland aan de kaak stelt.

Het slachtoffer is echter vooral bekend als de man die samen met drie vrouwen van de actiegroep Pussy Riot het veld bestormden tijdens de finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en Kroatië enkele maanden geleden. (Foto zie bovenaan).

Meest gelezen