Videospeler inladen...

"Uitspraken van havenschepen Van Peel over loon en werkuren loodsen zijn plat populisme"

De vakbond ACOD en Beroepsvereniging van de Loodsen (BVL) zijn niet te spreken over de uitspraken van de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Van Peel haalde vanmiddag uit naar de zeeloodsen die vandaag actie voeren tegen de plannen van de Vlaamse overheid om het ambtenarenstatuut aan te passen. De schepen vindt het niet kunnen dat de loodsen de haven platleggen, omdat ze volgens hem beginnen aan 7.000 euro netto per maand en daar maar 25 uur per week moeten voor werken. "Dat is plat populisme", zegt Eddy Hendryckx van ACOD overheidsdiensten in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Eddy Hendryckx ontkent niet dat de loodsen goed betaald worden, maar hij plaatst wel een en ander in perspectief. "Een beginnende loods zal zo'n 4.000 euro verdienen", zegt hij. "Maar een loods begint meestal tegen de 35 jaar. Hij moet gevaren hebben als kapitein ter lange omvaart. Als je begint als loods, ga je ver terug in de wedde. Het duurt ongeveer 14 jaar voordat je opnieuw op het niveau zit van wat een kapitein ter lange omvaart verdient."

Een deel van het loon is ook variabel. "Je hebt je basisloon als loods, maar per schip krijg je ook nog een toelage", zegt Hendryckx. "Ongeveer de helft van een loon dat uiteindelijk op de rekening staat bestaat uit toelagen, maar dat varieert van maand tot maand."

Dag en nacht beschikbaar

Dat zeeloodsen maar 25 uur per week werken klopt ook niet volgens Hendryckx. "Zeeloodsen zijn 6 dagen aan de beurt en dan 5 dagen thuis. In die 6 dagen zijn ze dag en nacht beschikbaar om schepen van en naar de rede van Vlissingen te brengen. Ze doen gemiddeld 12 à 14 bewegingen in die periode. Eén beweging duurt algauw 3 à 4 uur. En dan heb je nog de wachttijden als ze op zee liggen. Die kloppen echt wel veel uren."

Hendryckx reageert ook op de kritiek dat de vakbonden de loodsen zouden misbruiken in de onderhandelingen over het nieuwe ambtenarenstatuut. "De loodsen zijn heel verstandige mensen die zelf wel weten wat ze doen. Het zijn ook niet alleen de loodsen die staken, maar ook andere personeelscategorieën, zoals de mensen op de bruggen en de radartorens, de matrozen, de schippers en de redeboten", zegt hij. "De loodsen zijn net als die andere personeelscategorieën Vlaamse ambtenaren van wie het statuut nu aangepast wordt."

"Havenschepen onwaardig"

Ook de Beroepsvereniging van de Loodsen (BVL) reageert verbolgen. De vakbondsacties gaan helemaal niet over het loon of de werktijden, zegt BVL, maar over de nieuwe ziekteregeling voor Vlaamse ambtenaren. "Die nieuwe ziekteregeling is van toepassing op alle Vlaamse ambtenaren, dus ook op de loodsen. De populistische commentaar van Dhr. Van Peel in deze, is niet alleen totaal naast de kwestie, zij getuigt van een zeer kortzichtige, subjectieve kijk op de zaken."

"De Beroepsvereniging van Loodsen is bereid om actief mee te werken aan een oplossing voor het  probleem omtrent deze nieuwe ziekteregeling, voor wat betreft de loodsen. De Antwerpse havenschepen daarentegen gooit liever olie op het vuur. Dit is een havenschepen onwaardig", klinkt het nog.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen