220 partijen voor 42 Limburgse gemeenten

Het wordt in heel wat Limburgse gemeenten moeilijk om een keuze te maken op 14 oktober. Er zijn voor de 42 gemeenten liefst 220 lijsten ingediend. Vooral in Houthalen-Helchteren en Sint-Truiden zullen de stemformulieren meer dan gevuld zijn.

Op plaatsen zoals Voeren en Herstappe is het duidelijk, daar kun je maar kiezen tussen 2 lijsten. Maar in Houthalen-Helchteren en Sint-Truiden moeten de inwoners hun weg vinden in maar liefst 9 lijsten. Dikwijls gaat het dan ook nog om nieuwe en plaatselijke partijen of zijn het kartels of traditionele partijen met een lokale naam. Ook in Genk en Maasmechelen moeten de inwoners een keuze maken uit 8 lijsten.

Vrouwen en allochtonen

Wat lijsttrekkers betreft, worden 58 lijsten door een vrouw aangevoerd, dat is maar iets meer dan 1 op 4. Koplopers zijn Nieuwerkerken met 3 vrouwelijke lijsttrekkers op 4, Lummen met 3 op 5 en Peer met 4 op 7. Wat ook nog opvalt, er zijn maar weinig partijen die een lijsttrekker hebben van allochtone afkomst. Dat is wel het geval in Genk, Houthalen-Helchteren en Beringen. Daar zijn het er telkens 2.

Meest gelezen