Ahmet Koç mag niet meedoen aan Gentse verkiezingen

Ahmet Koç is niet langer de lijsttrekker en voorzitter van de nieuwe Gentse partij het Vlaams Multicultureel Collectief. Dat komt doordat Koç onlangs verhuisde van Beringen naar Gent en er iets misliep bij de adreswijziging.

Ahmet Koç was zes jaar lang schepen voor SP.A in Beringen, maar daar werd hij uit de partij gezet. Onlangs verhuisde hij naar Gent, waar hij wilde opkomen met een eigen lijst, maar dat lukt nu dus niet. Zoals altijd moet een wijkagent de nieuwe verblijfplaats checken, maar op het moment dat dat gebeurde, was Koç niet thuis. Deze zaterdag kreeg hij te horen dat hij daardoor officieel niet in Gent woont en dat hij dus een nieuwe lijsttrekker zal moeten zoeken voor zijn partij.

Koç is kwaad, omdat de beslissing volgens hem genomen werd na één controle. Hij noemt het een gemakkelijke manier om de concurrentie uit te schakelen. "Ik zit al 18 jaar in de politiek... Als ik niet wil dat iemand opkomt in mijn stad, dan zorg ik dat zijn domiciliëring niet goedgekeurd wordt." 

Maar dat die beslissing politiek gemotiveerd zou zijn, noemt  schepen van Burgerzaken Sophie Bracke "te gek voor woorden". Het stadsbestuur zegt dat Koç zich zaterdag heeft aangediend met zijn lijst Vlaams Multicultureel Collectief. Toen het probleem duidelijk werd stond Koç voor de keuze om afstand te doen van het lijsttrekkerschap, waarna een andere lijsttrekker naar voor geschoven zou zijn.

Het Vlaams Multicultureel Collectief werd in mei dit jaar gelanceerd. Ze brengen zichzelf naar buiten als een partij die zich enkel of grotendeels buigt over migrantenproblematiek. "Gedaan met de polarisatie en verdeling op basis van links en rechts, de enige oplossing is samenwerken, elkaar respecteren en ons Vlaanderen vooruit trekken," aldus ex-voorzitter Koç.

Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe lijsttrekker van de partij wordt, want de lijsten moesten officieel ingediend worden op 15 september.

Meest gelezen