Videospeler inladen...

Van Bossuyt (N-VA) nuanceert: "Tramsporen vervelend, maar willen openbaar vervoer in Gent absoluut niet afschaffen"

N-VA-lijsttrekker voor Gent Anneleen Van Bossuyt heeft haar uitspraken in het kopstukkendebat van gisteren genuanceerd. Ze vindt de tramsporen in Gent niet veilig voor fietsers en voetgangers en liet optekenen (op lange termijn) een tramvrije stad te willen. Op Radio 1 verduidelijkte ze vanochtend: "We willen het openbaar vervoer absoluut niet afschaffen. We moeten kritisch durven nadenken of er geen andere technologieën van de toekomst zijn die beter geschikt zijn, en hetzelfde comfort geven en goedkoper zijn."  

De uitspraken van Van Bossuyt (foto onder) op het Gentse kopstukkendebat van De Morgen en VTM Nieuws deden bij andere partijen de wenkbrauwen fronsen. Er was zelfs hoongelach omdat Van Bossuyt zichzelf aanhaalde om de onveiligheid van tramsporen aan te kaarten.

Ze brak er namelijk haar voet op toen ze zwanger was. Ook als het regent, zei ze, is het voor fietsers opletten geblazen. Op sociale media wordt sinds gisterenavond alvast flink wat geschreven over een mogelijks "tramvrij Gent".

(lees verder onder de foto)

We moeten kijken om de verschillende vervoersmodi zoveel mogelijk van elkaar te scheiden

Van Bossuyt beseft dat haar uitspraken anders werden geïnterpreteerd. Ze noemt tramsporen nog altijd "vervelend", maar ze wilde gewoon het debat op gang brengen. "We moeten in Gent durven nadenken over verkeer", benadrukt ze meermaals. "De trambussen (een bus die zoveel mogelijk gebruik maakt van een eigen bedding, red.), we zien ook andere steden die daar meer durven in investeren, bijvoorbeeld in Trondheim in Noorwegen."

(lees verder onder de foto)

Van Hool

"Er zijn nu al bepaalde plaatsen waar trams perfect weg kunnen. Er is het dossier rond The Loop, dat volledig geblokkeerd zit omdat het stadsbestuur daar per se een tram wil, terwijl studies uitwijzen dat een trambus daar veel meer aangewezen is."

"Daarnaast zien we dat heel veel plaatsen in Gent al verzadigd zijn, wat leidt tot gevaarlijke situaties. Ik denk aan de situatie op de Korenmarkt  of op de Groentenmarkt. Die veiligheid staat voor ons voorop en dan moet je denken om de verschillende vervoersmodi - zoals voetgangers, fietsers, trams, enz. - zoveel mogelijk te scheiden van elkaar."

Natuurlijk sluiten we niet uit dat er nog trams bijkomen

Van Bossuyt sluit niet uit dat er nog trams bijkomen. "Dat kán als het rendabel is, het comfort van de reizigers verhoogt. Een duidelijk voorbeeld is de vertramming van buslijn 7, de bussen die momenteel tussen Gent Sint-Pieters en de Dampoort rijden. Dat is een verantwoorde uitbreiding die ook een versterking van het aanbod is en dat zou ook in een eigen bedding zijn voor de trams. (...)"

"Het mag niet gebeuren op een manier dat andere transportmodi verstoord worden of de veiligheid van fietsers of voetgangers in het gedrang brengt."

Beluister het gesprek met Anneleen Van Bossuyt in "De ochtend":

Meest gelezen