Nieuwe vaccinatiecampagne tegen griep en pneumokokken

Dit najaar komt er opnieuw een sensibiliseringscampagne rond griep en pneumokokken. De nationale en regionale apothekersverenigingen vinden dat de vaccinatiegraad voor beide aandoeningen de hoogte in moet. "Het gaat niet om onschuldige ziektes."

Griep wordt dikwijls gebanaliseerd, maar het is niet onschuldig. "De zeer besmettelijke griep maakt in ons land elk jaar honderden slachtoffers die overlijden aan de complicaties van de ziekte", zeggen de apothekersverenigingen. "Je laten vaccineren is de beste manier om je ertegen te beschermen en anderen niet te besmetten, en dus het aantal zieken, hospitalisaties en zelfs overlijdens te verminderen."

Vooral ouderen en kwetsbare personen hebben baat bij een vaccinatie. Voor wie tot een risicogroep behoort, is het vaccin gratis. Vaccineren tegen griep is aangewezen vanaf midden oktober en zeker twee weken voor de jaarlijkse epidemie, die gewoonlijk in februari plaatsvindt.

De apothekers willen ook pneumokokken onder de aandacht brengen "Net zoals het griepvirus kan de pneumokokkenbacterie erg agressief zijn en ernstige infecties - vooral longontsteking - veroorzaken. Ook bij die infecties kunnen de complicaties fataal zijn." En net zoals bij griep zijn ouderen en kwetsbare personen de grootste risico's. De meeste ziekenfondsen betalen het vaccin gedeeltelijk terug.

Voor wie is een vaccinatie tegen griep belangrijk?

 • Volwassenen ouder dan 50 jaar
 • Zwangere vrouwen (2e of 3e trimester)
 • Iedereen ouder dan zes maanden die lijdt aan een hart-,
  long-, lever-, nier- of spieraandoening of diabetes
 • Mensen met een verminderde weerstand
 • Alle personen opgenomen in een woonzorgcentrum
  of ziekenhuis
 • Iedereen die samenwoont met een van bovengenoemde
  risicopersonen of zorgt voor kinderen jonger dan
  zes maanden

Meest gelezen