AFP or licensors

Benalla: "Nooit de lijfwacht van Macron geweest"

Alexandre Benalla, de gewezen veiligheidsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron, heeft zijn excuses aangeboden voor het geweld dat hij gebruikte tegen twee demonstranten op een 1 mei-manifestatie. Tijdens een parlementaire onderzoekscommissie ontkende hij voorts dat hij een lijfwacht was van de president. 

"Benallagate", zoals het incident met de voormalige veiligheidsmedewerker van Macron wordt genoemd, is de grootste politieke crisis waarmee de Franse president tot dusver te maken heeft. In juli bracht de krant Le Monde aan het licht dat de man die twee demonstranten in elkaar sloeg tijdens de 1 mei-optocht in Parijs niemand anders was dan Alexandre Benalla, een veiligheidsmedewerker van de Franse president Macron. 

De zaak veroorzaakte een storm van kritiek, niet het minst omdat bleek dat het Elysée Benalla in eerste instantie slechts twee weken disciplinair had geschorst. Zijn ontslag volgde pas na de onthulling in Le Monde. 

En er kwamen nog wel meer vreemde zaken aan het licht. Zo bleek Benalla te beschikken over een pas die hem toegang verleende tot het Franse parlementsgebouw, en deed hij een aanvraag om een vuurwapen te dragen.

Parlementaire onderzoekscommissie

Vanmorgen moest Benalla tijdens een verhoor door een parlementaire onderzoekscommissie verduidelijken was nu precies zijn functie was in het Elysée.

"Ik was niet de lijfwacht van Macron en ben dat ook nooit geweest", antwoordde Benalla. Hij zei dat hij veiligheidscoördinator was, en omschreef zijn functie als een van de laagste die er op het presidentieel kabinet bestaan. De aanvraag voor een vuurwapen zei hij te hebben gedaan voor zijn "persoonlijke veiligheid".

De parlementaire onderzoekscommissie loopt parallel met een juridisch onderzoek naar het incident van 1 mei. Een aantal leden van de commissie, senatoren van Macrons partij La République en Marche, bleven afwezig: ze voerden aan dat de antwoorden van Benalla het juridische onderzoek zouden kunnen beïnvloeden.

Meest gelezen