Kinderrechtencommissaris: "Uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen opsluiten werkt niet"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vindt dat het opsluiten van uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen niet werkt. Hij reageert op de kritiek van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die vindt dat hulpverleners en advocaten moeten stoppen met procedures opstarten voor die gezinnen. "Maar het belang van het kind moet altijd worden onderzocht", zegt de Kinderrechtencommissaris. 

Dat uitgeprocedeerde gezinnen niet in ons land kunnen blijven, moet voor iedereen duidelijk zijn, zo zei staatssecretaris Francken vanmiddag in de bevoegde Kamercommissie. Daarmee verwees hij naar de drie gezinnen - met kinderen - die de afgelopen weken werden opgesloten in gesloten centra. Francken haalde ook uit naar advocaten, ngo's en de Kinderrechtencommissaris. "Die hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover die gezinnen om hen duidelijk te maken dat alles is geprobeerd en dat er geen andere oplossing is."

Kinderrechtencommissaris Vanobbergen voelde zich aangesproken. "Maar dat voel ik al lang, want ik ben al jaren bezig met kinderen op de vlucht", zo zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Je kan onmogelijk een Servisch gezin met vier kinderen - van wie de kinderen nog nooit in dat land zijn geweest - koste wat het kost weer op Servische bodem plaatsen. Dat kan je niet maken, want op die manier zijn de rechten van de kinderen in gevaar."

Als gezinnen met kinderen al lang in België verblijven, moet je je altijd afvragen of het wenselijk is dat die kinderen naar een land worden gestuurd waar ze nog nooit zijn geweest

"Als het gaat over gezinnen met kinderen die al heel lang in België verblijven, moet je altijd de vraag stellen of het wenselijk is dat die kinderen naar een land worden gestuurd waar ze nog nooit zijn geweest. Al het beschikbare onderzoek daarover zegt dat dat een negatieve impact heeft op de kinderen", zegt de Kinderrechtencommissaris. "Als er uiteindelijk toch wordt beslist dat het gezin wordt teruggestuurd, dan moet altijd het belang van het kind worden onderzicht. We stellen vandaag vast dat dat niet consequent gebeurt voor alle gezinnen."

De Kinderrechtencommissaris benadrukt dat hij niet vindt dat elk gezin met kinderen sowieso hier moet kunnen blijven. "Ik zie ook situaties waar terugkeer de beste optie is", zegt hij. Maar Vanobbergen pleit wel voor een evaluatie van de alternatieven voor opsluiting. "Je ziet dat die gesloten gezinsunits niet werken. De eerste twee gezinnen zijn eruit gehaald omdat er duidelijk iets is wat een negatieve impact heeft op de kinderen."

Je ziet dat die gesloten gezinsunits niet werken. De eerste twee gezinnen zijn eruit gehaald omdat er duidelijk iets is wat een negatieve impact heeft op de kinderen

Vanobbergen pleit wel voor een evaluatie van de mogelijke alternatieven voor opsluiting."Er zijn goede voorbeelden uit het verleden waar er grote inspanningen zijn geleverd om zowel met de ouders als met de kinderen te werken op die terugkeer. Sommige kinderen zijn al tien jaar in ons land. Het is belangrijk dat je dan werkt met coaches en dat je samenwerkt met het land naar waar je het gezin terugstuurt. Er zijn echt nog grotere inspanningen mogelijk voor we kinderen opsluiten."

AUDIO: Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag"

Meest gelezen