Videospeler inladen...

Michel na gesprek met May over transmigranten: "Experts gaan samenwerking tegen mensensmokkel bekijken"

“Het was een belangrijke vergadering. We zijn zeer concreet geweest", dat zei eerste minister Charles Michel na afloop van het gesprek met de Britse premier Theresa May in het Oostenrijkse Salzburg. Michel heeft bilateraal overleg gepleegd met zijn Britse collega. Dat gebeurde een uur voor de aanvang van een informeel diner waar alle Europese staatshoofden en regeringsleiders aan deelnemen. Michel en May wisselden van gedachten uit over de brexit en over het dossier van de transmigranten.

"We hebben besproken wat de gevolgen van de brexit voor België zouden zijn. We proberen door deze gesprekken onder meer het belang van onze bedrijven, het belang van de jobs en de investeringen in België te beschermen en beveiligen", zei onze premier. Michel vindt deze "uitwisseling van meningen" essentieel om te weten waar we staan en op welke manier we de komende weken "concrete resultaten" kunnen boeken. 

Door deze gesprekken proberen we onder meer het belang van onze bedrijven en van de jobs in België te beschermen en beveiligen

Charles Michel

Michel heeft een aantal engagementen gekregen van May. Zo zouden er binnenkort Belgische en Britse experts gaan samenzitten om te bekijken hoe de samenwerking tegen mensensmokkel verbeterd kan worden. Er bestaat al een dergelijk akkoord tussen Frankijk en het Verenigd-Koninkrijk. België wil een gelijkaardig akkoord. Ook de beveiliging van de haven van Zeebrugge is een belangrijk punt. "Daar moeten we investeren in capaciteit en in middelen om meer de effectief de zeehaven te kunnen controleren", aldus Michel.  Of de Britten mee gaan betalen aan deze beveiliging wou de premier niet kwijt.

“Er is geen eenvoudige oplossing, dat bestaat niet in dit dossier.  Maar we moeten zo snel mogelijk resultaten boeken en samenwerken met de Britten”, klonk het nog. 

Er is geen eenvoudige oplossing, dat bestaat niet in dit dossier

Charles Michel

Brexit en migratie vormen hoofdschotel

De brexit vormt vanavond een van de hoofdschotels van het diner. May zal door EU-voorzitter Donald Tusk de kans geboden worden haar standpunten toe te lichten nu de eindfase van de onderhandelingen zijn ingezet. In de Duitse krant Die Welt riep ze haar EU-collega’s deze ochtend al op om meer flexibiliteit te tonen. Tusk reageerde bij zijn aankomst in Salzburg dat de Britse voorstellen in de positieve richting evolueren, maar dat de voorstellen over de Ierse grenskwestie en de Brits-Europese handelsrelaties "herwerkt" moeten worden.

Migratie is het tweede dossier dat op het diner aangesneden wordt. Tusk wil dat de leiders hun "blame game" over het migratiedossier stoppen en verder focussen op de oplossing van dit dossier.

Extra brexit-top

Tusk heeft al aangekondigd dat er waarschijnlijk midden november een aparte brexit-top wordt georganiseerd. Volgens Tusk gaan de onderhandelingen een "beslissende fase" in ook al ligt een akkoord allesbehalve voor het grijpen. Over iets meer dan zes maanden, op 29 maart 2019, zullen de Britten de Unie verlaten.

Meest gelezen