Chinese bedrijven overwegen te verhuizen door handelsoorlog met VS

Heel wat Chinese bedrijven bekijken om naar een ander Aziatisch land te verhuizen door de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Dat zegt Thomas Baert, bedrijfsleider van CFL Flooring in China, in 'De Ochtend' op Radio 1. Ook zijn bedrijf zal snel beslissen of en naar welk land het gaat verhuizen.

Gisteren kondigde de Amerikaanse president Trump nieuwe invoerheffingen aan voor Chinese producten. Het gaat in totaal over een waarde van 200 miljard dollar aan producten zoals rijst, meubelen en handtassen. Samen zijn die goed voor zo'n 40% van alle Amerikaanse invoer uit China. Het is een zoveelste escalatie in wat we intussen de handelsoorlog kunnen noemen tussen China en de Verenigde Staten.

Door de maatregelen van Trump zitten heel wat Chinese bedrijven met de handen in het haar. "China is on fire. Het is hier alle hens aan dek. Iedereen moet dringend actie ondernemen", zegt Thomas Baert, voorzitter van CFL Flooring in China, een bedrijf dat onder meer exporteert naar Amerika.

Volgens Baert bekijken heel wat bedrijven om te verhuizen naar andere Aziatische landen. "Ook wij kijken naar landen zoals Vietnam, Cambodja, Thailand. Alles gaat hier snel, ik kan u verzekeren dat er heel grote beslissingen worden genomen de laatste 24 uur, die een grote politieke impact zullen hebben. Het is dat of de markten verliezen", zegt Baert.

Tegen midden volgend jaar is China een ander land

Thomas Baert, voorzitter van CFL Flooring in China

De handelsoorlog tussen China en de VS zal dus volgens de bedrijfsleider voor een enorme verschuiving zorgen binnen Azië. En dat zal een enorme impact hebben op China. "Heel veel arbeiders werken voor producten die geëxporteerd worden naar Amerika. Ik vrees dat het een enorme impact zal hebben op de economie volgend jaar. Ik denk dat er heel veel werkloosheid zal zijn na Chinees nieuwjaar. Iedereen bekijkt nu wat hij kan doen om de productie te verzetten. Dat zal geen jaren duren. Dus tegen midden volgend jaar is China een ander land."

Meest gelezen