Videospeler inladen...

Crevits over islamscholen: "Als situatie zo erg is als Demir zegt, moet ze ingrijpen in Brusselse en Waalse scholen"

"Als mevrouw Demir zo bezorgd is, vraag ik dat ze ingrijpt ten opzichte van de islamscholen die nu worden ingericht in Brussel en Wallonië", reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). Die had de minister in "Terzake" opgeroepen om een discussie te voeren over de mogelijke komst van een islamschool in Genk. Demir, die ook lijsttrekker is voor N-VA in Genk, verzet zich tegen die school. Maar volgens Crevits zijn er voldoende wapens om rechten en vrijheden in nieuwe scholen te garanderen. 

De afgelopen dagen voeren staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) en haar Genkse tegenstander bij de lokale verkiezingen Wim Dries (CD&V) een discussie over een mogelijke islamschool in Genk. Er zouden plannen zijn voor zo'n school en de Turkse organisatie Milli Görüs heeft al een compromis om een pand in Genk te kopen.

Milli Görüs organiseert al onderwijs in Charleroi en Schaarbeek, maar nog niet in Vlaanderen. Demir verzet zich tegen die Vlaamse islamschool, en haar partijgenoot minister Jambon startte een onderzoek naar de financiële structuren achter Milli Görüs.

Zuhal Demir herhaalde haar bezorgheid over de school vanavond in "Terzake". "Ik ben zeer bezorgd over de toekomst van de kinderen die naar die school zullen gaan. (...) Dit is een heel gevaarlijke cocktail die de toekomst van die kinderen naar de knoppen helpt", zegt Demir. "De minister van Onderwijs moet de discussie voeren of dit normaal is."

Videospeler inladen...

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageerde op haar beurt verbaasd op die vraag. "Als mevrouw Demir zo bezorgd is, vraag ik dat ze ingrijpt ten opzichte van de scholen die nu al door de organisatie worden ingericht in Brussel en Wallonië", zegt de minister in "Terzake". 

"Voldoende wapens om gelijkheid van man en vrouw te verzekeren"

De CD&V-minister benadrukt dat een school oprichten in Vlaanderen geen "vodje papier" is. "Daar zijn heel strenge voorwaarden aan verbonden", zegt de minister. "Zoals de onderwijstaal, die altijd Nederlands is. De gelijkheid van man en vrouw staat ook in de erkennigsvoorwaarden. Als dat niet gebeurt, wordt daar op ingegrepen. Het gaat niet over voor of tegen. Het zijn spijkerharde erkenningsvoorwaarden." 

"Als het gaat over gesluierde kinderen onder de tien jaar, ik vind dat ook geen goede zaak. Net zoals kinderen ook niet aan de vasten moeten deelnemen. Op dat vlak ben ik het eens met mevrouw Demir", zegt Crevits. "Maar ik zal de grondwet niet wijzigen. Ik moet erover waken dat de vrijheid van onderwijs kan gebruikt worden", benadrukt ze. "We hebben wapens om de verworvenheden die we na hele lange tijd hebben in Vlaanderen, te laten respecteren." 

"Nog geen aanvraag ingediend"

Volgens de minister is het nu niet aan de orde om de erkenning van de school in Genk te bestuderen. "Er is op dit moment nog geen aanvraag voor een school ingediend", benadrukt Crevits. Ze kan dan ook de erkenning voor de mogelijke islamschool in Genk nog niet laten onderzoeken. "Hoe kan ik als minister van Onderwijs nu al zeggen dat de erkenning sowieso geweigerd wordt?", vraagt Crevits zich af. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen