Videospeler inladen...

Crevits: "Extreme verantwoordingsdrang in onderwijs moet stoppen, dossiers mogen niet te dik zijn"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt dat scholen minder tijd moeten steken in het opstellen van dossiers en het verantwoorden van bepaalde maatregelen die ze nemen. "De extreme verantwoordingsdrift in het onderwijs moet stoppen. We moeten leraren vertrouwen dat hun begeleiding goed is", zegt ze in "Terzake". 

Het langverwachte onderzoek over de tijdsbesteding van leerkrachten werd vandaag voorgesteld. Wat blijkt? Leraren die voltijds voor de klas staan, werken in een gemiddelde schoolweek zo'n 48 uur. 

Opvallend: leraren kunnen maar 60 tot 70 procent van hun werktijd besteden aan de zogenoemde kerntaken: lesgeven, lessen voorbereiden en vergaderingen. De rest van de tijd gaat naar administratie. "We wisten al dat dat het geval was, maar het is nog iets erger dan we dachten", reageert Crevits in "Terzake" op Canvas. 

"De administratieve belasting moet anders", zo zegt de minister, die meteen een voorbeeld geeft. "Leerkrachten begeleiden leerlingen met zorgnoden. Als ik dan moet kiezen tussen een dik rapport over die begeleiding of de effectieve begeleiding, dan kies ik het laatste. Er wordt momenteel veel tijd gestoken in de verantwoording waarom leerkrachten bepaalde zaken doen."

"Scholen vragen momenteel enorme verantwoordingsstukken aan leerkrachten, om zich te kunnen verantwoorden als er een procedure zou komen

"We hebben duidelijk gezegd dat we vertrouwen geven aan de leerkrachten, dan moeten we er ook op vertrouwen dat de begeleiding die leerkrachten geven goed is", zegt Crevits. "Scholen vragen momenteel enorme verantwoordingsstukken aan leerkrachten, om zich te kunnen verantwoorden als er een procedure zou komen. Maar de dossiers mogen echt niet te dik zijn."

Het onderzoek naar de tijdsbesteding van leerkrachten kwam er door de discussie rond het loopbaanpact, dat de job van leraar aantrekkelijker moet maken. Daarover is al veel gesproken, maar een akkoord kwam nog niet uit de bus. "Daarvoor moet er een akkoord zijn tussen drie partijen, maar ik zou heel graag hebben dat het lukt voor de verkiezingen van volgend jaar."

Volgende minister van N-VA?

Crevits kwam ook nog even terug op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever, onlangs. Hij zei dat zijn partij graag de minister van Onderwijs zou leveren in de volgende regering, om zo de N-VA-lijn over onderwijs meer te kunnen zetten. 

"In dat geval moet de N-VA ervoor zorgen dat ze aan zet zijn na de verkiezingen, dat ze een akkoord sluiten en dat ze de minister kunnen leveren. Dat konden ze ook in 2014, trouwens. Toen ik de kans kreeg om minister van Onderwijs te worden, heb ik mij daar met veel engagement op gesmeten. Ik doe dit ontzettend graag en ik zal tot de laatste dag werken."

Meest gelezen