Videospeler inladen...

Francken roept op om te stoppen met nutteloze procedures door uitgeprocedeerden

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft vanmiddag zijn beleid verdedigd in de bevoegde Kamercommissie. Hij roept advocaten, hulpverleners en de kinderrechtencommissaris op te stoppen met nutteloze procedures voor uitgeprocedeerde gezinnen. 

Uitgeprocedeerde gezinnen kunnen niet in ons land blijven en dat moet voor iedereen duidelijk zijn, vindt Francken. Hij is het duidelijk beu dat de voorbije 30 dagen 31 procedures zijn opgestart die volgens hem nutteloos zijn. Hij haalt uit naar advocaten, ngo's en de kinderrechtencommissaris. "Die hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover die gezinnen - tot nu toe drie - om hen duidelijk te maken dat alles is geprobeerd en dat er geen andere oplossing is."

"Ze zeggen dat er niet genoeg coaching is en dat je moet vragen of ze niet vrijwillig willen terugkeren. Dat is tot in den treure gevraagd", aldus Francken. volgens hem moeten die uitgeprocedeerde gezinnen gewoon het land uit.

De meerderheid lijkt zich te hebben verzoend met het beleid van Francken, maar voor extreemrechts is het uiteraard niet genoeg. "Als men effectief illegaliteit wil aanpakken, zal er een ander radicaal beleid moeten komen met opsporen, oppakken en uitzetten", vindt Barbara Pas, Kamerfractieleider van Vlaams Belang.

Ter linkerzijde ziet men dat helemaal anders. Julie Fernandez-Fernandez (PS) heeft het over de "verfoeilijke praktijken van extreemrechts." Van groenen en socialisten krijgt Francken forse kritiek omdat hij "gezinnen opsluit maar criminelen laat lopen". 

"Aantal zware gevallen" bij vrijgelaten mensen zonder papieren, maar "geen moordenaars of verkrachters"

Die kritiek van links gaat over de vrijlating van 32 veroordeelde mensen zonder papieren vorige week. Francken liet die mensen vrij uit gesloten centra om er plaats te maken voor transmigranten. 

Onder die veroordeelde sans-papiers zijn volgens Francken een "aantal zware gevallen". Twaalf of dertien onder hen hebben een veroordeling voor een celstraf die opgeteld "meer dan drie jaar" bedraagt. "Maar er zitten geen moordenaars of verkrachters tussen", zegt Francken nog. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen