Verhofstadt is mikpunt van anti-Europese mediaspotjes Hongaarse regering

De Hongaarse regering heeft een anti-Europese mediacampagne gelanceerd. In een reeks spotjes op radio, televisie en de sociale media worden de Hongaren opgeroepen om zich niet te laten chanteren door "de pro-migratiemeerderheid in het Europees Parlement". Een van de politici die in de spotjes te zien is, is Guy Verhofstadt. Hij is niet te spreken over de campagne. De kosten die daarvoor zijn gemaakt moeten worden afgetrokken van de Europese dotatie aan Hongarije, vindt hij. 

"Laat ze ons het zwijgen niet opleggen", is de slagzin van de mediacampagne van de regering-Orbàn. De eerste campagnevideo werd gisteravond gepost op de Facebookpagina van de regering. 

"Zij beschuldigen ons ervan dat de Hongaren geen migrantenland willen zijn", zo klinkt het nog. "De pro-migratie meerderheid in het Europees Parlement wil ons het zwijgen opleggen omdat we ons land en Europa verdedigen met een grenshek. Laat ze ons niet chanteren. Laten we Hongarije verdedigen!". Er komen ook televisie- en radiospotjes, en affiches langs de kant van de weg. 

Bekijk hier het filmpje.

De mediacampagne van de Hongaarse regering is in eerste instantie gericht tegen Judith Sargentini (GroenLinks), de Nederlandse europarlementariër die vorige week een bijzonder kritisch rapport over Hongarije bekendmaakte. Dat rapport lag aan de basis van de strafmaatregelen tegen Hongarije die het Europees Parlement daarna goedkeurde.

Maar ook Europees parlementslid Guy Verhofstadt duikt op, net als de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, het geliefde mikpunt van premier Orbàn en zijn regering. 

"Orbàn misbruikt belastinggeld om leugens te verspreiden"

Verhofstadt is niet te spreken over de campagne. Hij stelt voor om de Europese begroting te amenderen en de dotatie aan Hongarije te verminderen met de kostprijs van de productie en de verspreiding van de campagne: 5,9 miljard forint, of omgerekend 18 miljoen euro.

"Orbàn misbruikt Europees en dus ook Hongaars belastinggeld om leugens te verspreiden", zegt Verhofstadt. "Hij beweert dat onze parlementaire resolutie bedoeld is om zijn migratiebeleid aan te vallen. Daar heeft het echter niets maar dan ook niets mee te maken. Onze resolutie is een reactie op de grove schendingen van de Europese basisrechten".

Orbàn overschrijdt de ene rode lijn na de andere

Volgens Verhofstadt overschrijdt Orbàn "de ene rode lijn na de andere". "Dat moet stoppen en ik wil er dus nu ook voor zorgen dat hij niet langer één forint of euro uit de Europese begroting kan uitgegeven aan zijn perverse propaganda".

Meest gelezen