Artificiële intelligentie in Vlaanderen: 3 opvallende projecten

Reportagemagazine "Pano" kijkt vanavond naar onze toekomst. Meer bepaald naar de toepassingen van artificiële intelligentie of A.I. Dat is, eenvoudig gezegd, slimme software die zelf beslissingen neemt en taken uitvoert zonder tussenkomst van de mens. Het zit vandaag onder andere al in smartphones, navigatiesystemen en zelfs slimme thermostaten. Volgens experts is de ontwikkeling van artificiële intelligentie de grootste technologische revolutie sinds het internet. Het maakt in verschillende sectoren vandaag al een groot verschil. Hieronder enkele voorbeelden.

Geneeskunde

Artificiële intelligentie is heel goed in het herkennen en analyseren van beelden. Het diensthoofd radiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, professor Paul Parizel, gebruikt het dagelijks bij z'n scans. De snelheid en nauwkeurigheid hebben niet alleen enorme voordelen voor de gezondheid van de patiënt, maar ook voor de maatschappij.

Videospeler inladen...

Journalistiek

Ook journalisten zullen gevolgen ondervinden van de ontwikkeling van artificiële intelligentie. In het Duitse Stuttgart zit AX-Semantics, het is een bedrijf dat slimme software ontwikkelt dat zelfstandig teksten schrijft. Zo’n 35 miljoen per maand. 80 procent daarvan zijn voorlopig productbeschrijvingen voor online winkels en websites. Maar het kan het ook voor het meer journalistieke werk.

Videospeler inladen...

Muziek

Kan artificiële intelligentie ook iets betekenen in de meest creatieve van alle sectoren, de kunst? Ja, zo blijkt. "Pano" zette een uniek experiment op met toppianist Jef Neve. Hij speelde uren aan een stuk improvisaties op hetzelfde nummer. Op basis van de digitale opnames creëert een computerprogramma nieuwe muziek. Tot verbazing van Jef Neve zelf.

Videospeler inladen...

"Pano: Uw job overgenomen door artificiële intelligentie?”, vanavond om 21u25 op één. Te herbekijken via vrtnu.be

Meest gelezen