Zoutelande werd op slag bekend in Vlaanderen dankzij de gelijknamige hit.

Beter niet zwemmen in Zoutelande wegens "poepbacterie"

Wie dezer dagen naar Zoutelande gaat, blijft beter uit het zeewater. In de Nederlandse badplaats, die door de hit van BLØF en Geike Arnaert, een toeristische trekpleister is geworden, is namelijk een te grote concentratie van intestinale enterokokken gevonden, een bacterie die voorkomt in de ontlasting van mensen en dieren.

Voorlopig is het een raadsel vanwaar de te hoge concentratie vandaan komt, want de zogenoemde "poepbacterie" komt altijd voor. "Het kan best zijn dat een schip iets geloosd heeft", zegt een woordvoerder van de Rijkswaterstaat tegen Omroep Zeeland.

"Er zijn daar geen rioleringen die op het water uitkomen." In principe is er geen gevaar voor mensen, maar de bacterie kan wel gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten of infecties.

De provincie Zeeland kondigt daarom geen zwemverbod af, maar geeft wél een negatief zwemadvies. Rijkswaterstaat zal het zeewater dagelijks meten om te bepalen hoelang het negatieve advies aanhoudt. Tot zolang staan borden met het advies om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden vermeld.

Zoutelande, u zegt?

Het dorp Zoutelande, met nauwelijks meer dan 1.500 inwoners, werd in Vlaanderen op slag bekend door de gelijknamige hit van de Nederlandse groep BLØF en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert (ex-Hooverphonic). Sinds het nummer gedraaid wordt op de radio merken de hoteluitbaters meer interesse.

“Zoutelande” gaat over een vakantie in een oud strandhuis. De hit is eigenlijk een bewerking van een bestaand Duits nummer: van "Frankfurt Oder", over de gelijknamige stad. De tekst is een letterlijke vertaling, met een strandhuis in plaats van een tuinhuis.

Meest gelezen