Videospeler inladen...

Hoe is het mogelijk dat een fietspad plots stopt aan de gemeentegrens? 

Wie wel eens van Bertem naar Kortenberg heeft gefietst, kent de situatie misschien. Net voorbij de gemeentegrens houdt het fietspad langs de Hulstbergstraat plots op. Marc Peetermans wil er met zijn voorstel op jijkiest.be een agendapunt van maken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Marc Peetermans woont in Haasrode, maar heeft een voorstel voor Kortenberg. Hij komt daar regelmatig om zijn dochter te bezoeken die in Meerbeek woont, een deelgemeente van Kortenberg. Hij neemt daarvoor altijd de fiets, maar ter hoogte van de gemeentegrens is het oppassen geblazen, zegt Marc. "De verbindingsweg tussen beide gemeenten heeft een fietspad op het grondgebied van Bertem, maar dat verdwijnt plots ter hoogte van de gemeentegrens met Kortenberg. Levensgevaarlijk is dat."

Marc legt uit waarom de situatie zo gevaarlijk is. "Auto's mogen hier 70 km/u rijden, maar in de praktijk rijden ze vaak veel sneller. Als fietser voel je je hier dus erg onveilig, zeker als het donker is." Marc hoopt dat hij via "Jij Kiest" zijn idee op de agenda van de gemeenteraadsverkiezingen krijgt. "Ik heb er wel een goed gevoel bij, want mijn voorstel krijgt heel wat steun er zijn al politici die gereageerd hebben."

Vanochtend was Marc te gast in "Bij Debeceker" om zijn verhaal te doen.

Herbekijk hieronder de uitzending en lees verder onder de video om te zien wat de reacties zijn van de kandidaten op jijkiest.be.

Videospeler inladen...

Reacties van kandidaten

Stef Ryckmans, huidig oppositieraadslid en lijsttrekker van Open VLD in Kortenberg, is de eerste die heeft gereageerd op het voorstel. Hij laat weten dat hij voor de volle 100 percent achter het idee staat en zegt dat zijn partij er dan ook onmiddellijk werk van wil maken. 

"Levensgevaarlijk": zo omschrijft lijsttrekker Jaan Donny (SP.A) de verkeerssituatie voor fietsers aan de gemeentegrens. Hij zegt dat hij als fietser de situatie maar al te goed begrijpt. "SP.A Kortenberg pleit dan ook voor fietspaden op alle verbindingswegen", aldus Donny.

Ten slotte laat ook CD&V, dat de voorbije 6 jaar samen met de N-VA een coalitie vormde, van zich horen. De partij zegt de voorbije bestuursperiode al veel gedaan te hebben op het vlak van voet- en fietspaden, maar geeft toe dat de verbindingsweg nog een werkpunt is. "Het zou inderdaad logisch zijn dat het fietspad dat op grondgebied Bertem ligt, wordt doorgetrokken op grondgebied Kortenberg (Meerbeek)."

Wat kan de gemeente doen?

Uit de reacties van de kandidaten blijkt dat er een grote politieke wil is om de situatie aan de gemeentegrens in Kortenberg aan te pakken. Maar hoe groot die bereidheid van de lokale kandidaten ook moge zijn, een fietspad leg je niet zomaar aan in een-twee-drie.

Dat zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Bij zo'n onderneming komt vaak heel wat kijken: zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de rioleringen, en dat kan allemaal tijd en geld kosten". Met andere woorden: een nieuw fietspad vraagt om budget, al staat de gemeente er niet altijd alleen voor.

In Kortenberg bijvoorbeeld komt de Hulstbergstraat in aanmerking voor subsidiëring bij de Vlaamse overheid. "Buurgemeenten kunnen bovendien ook onderlinge samenwerkingsovereenkomsten sluiten als ze willen", aldus Debast.

Meest gelezen