Kalfskoek uit Wetteren erkend als streekproduct

We eten het koud op de boterham, in blokjes of serveren het warm met appelmoes. We noemen het gehaktbrood, frikadellenkoek of fricandon. Maar slager Steven Schalck noemt zijn zopas erkende streekproduct 'kalfskoek'.

Als je deze avond een écht streekproduct wil eten, moet je bij slager Steven Schalck aankloppen. Zijn kalfskoek werd erkend als streekproduct. Zoiets gebeurt niet zomaar. Voordat iets officieel erkend kan worden, moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze controleren onder andere de samenstelling van het product en de herkomst van het recept. Het is belangrijk dat het product zich onderscheidt van zijn varianten. Onze buurlanden werden stevig doorgelicht en het verdict luidt: de kalfskoek kent geen gelijken in Nederland, Duistland of Frankrijk.

De kalfskoek van Steven Schalk is een zeer oud recept. Een geheim recept zelfs, en dat geef je niet zomaar prijs. Toch zegt Steven Schalk wel dat het voornamelijk de combinatie van kalfsvlees en varkensvlees is dat de koek zo speciaal maakt. Enkele geheime kruiden zijn muskaatnoot, foelie en kardemon. “Maar ook al ken je de ingrediënten, je gaat het toch niet kunnen namaken. Het zijn mijn verhoudingen.”

kasto80

Meest gelezen