Videospeler inladen...

Kurt Van Eeghem overwon prostaatkanker: "Het klinkt wrang, maar ik heb mijn leven te danken aan mijn broertje"

Enkele maanden na het overlijden van zijn broer werd bij Kurt Van Eeghem prostaatkanker vastgesteld, dezelfde kanker als waar Marc Van Eeghem aan overleed. "Ik dacht dat mijn doodvonnis was getekend, maar we waren er gelukkig snel bij", zegt hij in "Van Gils & gasten" op Eén. 

Eind vorig jaar overleed Marc Van Eeghem aan de gevolgen van prostaatkanker. "Het zit in onze familie", zegt Kurt Van Eeghem in "Van Gils & gasten" op Eén. "Er zijn wel nog enkele gevallen. Ook mijn vader is gestorven aan kanker." En dus ging de voormalige VRT-presentator naar de dokter. 

Ik heb mijn broer en mijn vader lang zien strijden. Dat wilde ik niet. Euthanasie was een optie

Na een hele reeks testen kreeg Van Eeghem de diagnose: hij had wel degelijk prostaatkanker. "De ergste en gevaarlijkste soort. Nog agressiever dan die van Marc. Zo net na zijn dood, was het voor mij duidelijk: mijn doodvonnis was getekend. Ik heb mijn broer en mijn vader lang zien strijden. Dat wilde ik niet. Euthanasie was een optie voor mij."

"Er bleek uiteindelijk één geluk te zijn: we waren er nog vroeg bij en de kanker was nog niet uitgezaaid", zegt Van Eeghem. "Het is wrang om te zeggen, maar eigenlijk heb ik mijn leven wat te danken aan mijn broertje. En aan mijn doorzettingsvermogen, omdat ik het wilde weten."

Toen ik het goede nieuws vernam, sprongen de tranen uit mijn ogen. Puur geluk. Champagne. Alle dagen vanaf nu.

Van Eeghem werd geopereerd en drie maanden later kreeg hij het verlossende telefoontje. "We zaten in de auto, toen ik telefoon kreeg van de dokter. De kanker was niet meer detecteerbaar, zo klonk het. Ik was genezen. De tranen sprongen uit mijn ogen. Puur geluk. Champagne. Alle dagen vanaf nu."

"Al die maanden heb ik hier met bijna niemand over gesproken. Een tiental mensen wist het. En samen zijn we er tegenaan gegaan", zo besluit hij. Nu praat hij. Eerst vanochtend in Knack, vanavond in "Van Gils & gasten". "Daarna is het gedaan. Al wil ik wel de boodschap geven aan mensen dat ze ervoor moeten gaan. Er kan veel. De geneeskunde is sterk verbeterd."

Herbekijk hier het gesprek met Kurt Van Eeghem en zijn man Tom De Boeck in "Van Gils & gasten"

Videospeler inladen...

Meest gelezen