Lorin Parys (N-VA) wil apart uurtje zwemmen voor vrouwen afschaffen

De Leuvense N-VA-lijsttrekker Lorin Parys kant zich tegen het apart zwemuur dat het stadsbestuur via Buurtsport elke maandagmiddag inricht in het zwembad van Kessel-lo. "Dit zwemuur is in de praktijk vooral bedoeld om moslima's terwille te zijn", zegt Parys. "Als er geen specifieke fysieke reden is, zie ik niet in waarom het zwembad een tijdlang enkel toegankelijk moet zijn voor vrouwen." De huidige coalitie in Leuven verdedigt het aparte uurtje zwemmen voor vrouwen. 

"Aparte zwemuren voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen of senioren die een rustige omgeving verkiezen, kunnen voor mij wel. Dat kan niet voor moslimvrouwen", zegt Parys. "Wat moet ik zeggen tegen al die vrouwen die in het verleden gevochten hebben voor hun emancipatie en gelijke behandeling? (...)  Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig en daar ding ik geen millimeter op af", schrijft hij in een blogpost.

De Leuvense schepen van Sport, Erik Vanderheiden (CD&V), reageert verrast op de eis van N-VA om het zwemuur voor vrouwen af te schaffen. "Dit bestaat al vele jaren en nooit heeft er een N-VA-er in de gemeenteraad tegen geprotesteerd", zegt de schepen. "Dat Parys, surfend op de golven van Theo Francken, dit enkele weken voor de verkiezingen plots in vraag stelt, is puur populisme."

"Het gaat om welgeteld één uur en is bedoeld voor alle vrouwen die behoefte hebben om wat rustiger te zwemmen. Dat kunnen senioren of vrouwen met littekens van brandwonden zijn, maar inderdaad ook moslima's", legt de schepen uit.  "Deze laatste groep is in de praktijk slechts een minderheid van de aanwezigen", maakt de schepen hard. "Met onderdrukking heeft dit totaal niets te maken. Als men dit zwemuur zou afschaffen gaat men velen teleurstellen."

Ook schepen Denise Vandevoort (SP.A), bevoegd voor diversiteit en gelijke kansen, wijst er in een reactie op dat dit apart zwemuurtje zeer belangrijk is voor een aantal vrouwen. "Sommige meisjes en vrouwen durven door opvoeding en omgeving immers anders niet gaan zwemmen of willen het niet omdat ze niet beantwoorden aan het schoonheidsideaal, omdat ze bijvoorbeeld ouder, dikker of denken lelijker te zijn dan anderen."

Ook sommige sauna's en fitnesscentra organiseren gescheiden sessies voor mannen en vrouwen, vertelt de SP.A-schepen "Ook deze sessies zijn absoluut niet bedoeld voor moslima's, maar omdat sommige vrouwen en sommige mannen zich nu eenmaal beter op hun gemak voelen zonder kijkende ogen van het andere geslacht", aldus Vandevoort.

Voorstellen voor betere integratie

De lijsttrekker voor N-VA Lorin Parys doet meteen enkele andere voorstellen die volgens hem tot een betere integratie kunnen leiden. Hij pleit voor meer initiatieven om mensen met een buitenlandse herkomst een job te bezorgen. Ook het aantal van mensen met een buitenlandse herkomst die voor de stad werkt, moet omhoog. Tot slot wil Parys meer initiatieven nemen om het niveau van het Nederlands te verbeteren bij kinderen die thuis geen Nederlands spreken.

Meest gelezen