Videospeler inladen...

"Meer dan 5 miljoen Jemenitische kinderen bedreigd door hongersnood"

Nóg eens een miljoen Jemenitische kinderen loopt het risico op hongersnood als de haven van Hodeida door verdere luchtaanvallen beschadigd of afgesloten raakt. Dat zou het totale aantal kinderen dat in Jemen met hongersnood wordt bedreigd op meer dan 5 miljoen brengen. Dat staat in een rapport van de hulporganisatie Save the Children.

Nadat vredesgesprekken met de Houthi-rebellen eerder deze maand mislukten, voert de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië opnieuw zware luchtaanvallen uit op de Jemenitische havenstad Hodeida.

De haven van Hodeida, aan de Rode Zee, is de belangrijkste toevoer voor voedsel, brandstof en internationale humanitaire hulp. "Raakt die beschadigd of afgesloten, dan dreigt een ongeziene hongersnood", waarschuwt Save the Children.  

Nóg eens een miljoen kinderen zal dan met de hongersnood bedreigd worden, wat het totale aantal op 5,2 miljoen zou brengen. 

"Miljoenen kinderen weten niet óf of wanneer ze een volgende maaltijd krijgen", zegt algemeen directeur Helle Thorning-Schmidt van Save the Children. "In een ziekenhuis dat ik bezocht in het noorden van Jemen waren de baby's te zwak om te huilen, hun lichaam uitgeput door de honger."

"Deze oorlog dreigt een generatie Jemenitische kinderen te doden. Ze worden blootgesteld aan verschillende bedreigingen: van hongerbommen tot ziektes die te voorkomen zijn, zoals cholera."

In Jemen vechten Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten al sinds 2014 tegen de Houthi-rebellen, die gesteund worden door Iran. Het conflict heeft al vele burgerlevens geëist.

De humanitaire omstandigheden in Jemen zijn al jarenlang uiterst schrijnend. Veel Jemenieten kunnen zich geen voedsel of medicijnen veroorloven. De voedselprijzen liggen intussen bijna 70 procent hoger dan bij het begin van de oorlog, terwijl sommige mensen al bijna twee jaar lang geen loon uitbetaald krijgen. 

Meest gelezen