Minister Jambon wil geen islamschool: "Dit gaat de verkeerde kant op"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is tegen de islamitische school, die er in Genk zou komen. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dit gaat de verkeerde kant op. We moeten kijken hoe we dit kunnen verhinderen", zegt de minister.

Begin deze week raakte bekend dat een Turks-islamitische vereniging, Milli Görüs, een pand zou hebben gekocht in Genk om er een islamitische school te openen. De organisatie heeft al scholen in Charleroi en Schaarbeek. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vroeg daarop aan de Staatsveiligheid - op vraag van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) - om een bijkomend onderzoek te voeren naar de plannen, en meer bepaald naar de financiële stromen van de organisatie.

Is dit de weg die we met onze maatschappij inwillen?

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

Een islamitische school in Genk, minister Jambon ziet het niet zitten. "Ik ben daar absoluut tegen. Genk is het toonbeeld van een integratiemodel. En wat gaan we nu doen? Aparte islamitische scholen oprichten waar Arabisch en Turks gegeven wordt. Dit staat toch haaks op ons integratiemodel? Is dit de weg die we met onze maatschappij inwillen? Ik nodig de burgemeester van Genk uit om met de minister van Onderwijs te kijken hoe we dit kunnen verhinderen. Want dit gaat de verkeerde kant op", zegt Jambon.

Er is natuurlijk vrijheid van onderwijs. "Maar we moeten bekijken binnen het wettelijk kader wat mogelijk is", zegt de minister daarop. "Er zijn ook wel een aantal checks and balances in ons systeem, zoals leerplannen."

Onderzoek door Staatsveiligheid

In "Terzake" uitte burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) kritiek in de richting van minister Jambon. Volgens hem vroeg hij al anderhalve maand geleden een onderzoek naar de organisatie achter de islamschool, maar schoot de minister maar in actie na de vraag van staatssecretaris Demir deze week. Dat ontdekt de minister nu.

"Ik heb onmiddellijk gevraagd aan de Staatsveiligheid om een onderzoek in gang te zetten, na de vraag van de burgemeester. Nu heb ik een actualisering van dat onderzoek gevraagd, specifiek over de geldstromen van de organisatie", zo zegt minister Jambon.

Organisatie achter islamschool: "Leerplannen worden gevolgd, lessen zijn in het Nederlands"

De Islamitische Federatie van België (BIF), de organisatie achter het Genkse project, heeft intussen gereageerd in een persbericht op de heisa. De organisatie laat weten dat er geen sprake is van een uitgewerkt project. "Op dit moment staat nog niks concreets vast. De eerste stap op dit moment is de verzameling van het aankoopbedrag. En wij halen ons geld niet in het buitenland", zo klinkt het in de persmededeling.

Toch wil de organisatie alvast uitleggen wat een islamitische school inhoudt, "om een antwoord te bieden aan bezorgde burgers". HET BIF verduidelijkt dat iedereen in België een school mag starten als die voldoen aan de regels van het minister van Onderwijs. "Een islamitische school is dus een school waarbij de leerplannen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs worden gevolgd, waar de lessen in het Nederlands worden gegeven en waar de leerkrachten allemaal in het bezit zijn van Belgische diploma’s en aan de noodzakelijke criteria voldoen om les te geven", klinkt het.

De organisatie zegt ook dat ze voorstander is van een vreedzame samenleving, met respect voor alle verschillen. "We wensen nogmaals te benadrukken dat dit onderwerp op een negatieve manier werd gemediatiseerd en werd omgevormd tot een heisa ten voordele van de gemeenteraadsverkiezingen en ten koste van menig onschuldige vrijwilligers. Polariserende uitspraken die de waarheid niet reflecteren leiden tot haat en conflict onder de bevolking", zo besluit de organisatie.

Meest gelezen