Havens werken achterstand weg, binnenscheepvaart weer normaal

Na het compromis dat Vlaams minister van Ambtenarenzaken Liesbeth  Homans (N-VA) en de vakbonden van de loodsen gisteren hebben bereikt, zijn zowel de Vlaamse havens als de sluizen op de binnenscheepvaart weer vrijgegeven. Maar in de havens is er nog een achterstand weg te werken.

Eerst het goede nieuws: de binnenscheepvaart is weer volledig in orde. "Er waren een goeie 200 schepen die lagen te wachten, vooral op het Albertkanaal en aan de sluis in Evergem. Alle wachtende schepen zijn intussen versast, de binnenvaart kan weer vlot door", weet Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

In North Sea Port, zeg maar de haven van Gent, is er nog wat werk: "Er liggen nog zeven schepen te wachten om buiten te varen, er liggen er ook nog drie klaar om binnen te varen. Normaal gezien moet dat binnen de 24 uur toch tot nul herleid zijn", klinkt het bij CEO Daan Schalck.  Die vertolkt wat wel vaker horen is: "Die voortdurende acties van de loodsen zorgen voor imagoschade voor de havens. We hebben de laatste jaren toch wel een slechte beurt gemaakt wat de loodsen betreft." 

In Port of Antwerp is er de voorbije nacht ook duchtig ingehaald: "Zowat drievierde van de achterstand is weggewerkt, betekent dat ook wij rekenen op een oplossing binnen de 24 uur", zegt Nathalie Van Impe. "Economische schade is er natuurlijk wel, je moet toch al snel rekenen op in totaal enkele tientallen miljoenen euro's."

 

Meest gelezen