BELGA/KRAKOWSKI

NMBS neemt extra maatregelen om treinbegeleiders te beschermen tegen agressie

De NMBS neemt extra maatregelen om haar treinbegeleiders te beschermen tegen agressie. Met een stickeractie vragen de treinbegeleiders vandaag ook de steun van de reizigers. NMBS wil dankzij versterkte maatregelen de agressie tegen treinbegeleiders een halt toe roepen. “Dat zij het slachtoffer worden van verbale en fysieke agressie is onaanvaardbaar”, zegt Dimitri Temmerman van NMBS.

De treinbegeleiders voeren vandaag actie. Met een stickeractie vragen ze dat de reizigers hun steun uitspreken in de strijd tegen agressie. Reizigers kunnen dat doen door een post-it met #StopAgressiesNMBS op de ruit van de trein te kleven. Ze kunnen daar vervolgens een foto van nemen en die posten op sociale media. Een andere mogelijkheid is om via sociale media een berichtje te posten met dezelfde boodschap.

In 2017 waren er bijna 1.200 gevallen van agressie tegenover het trein- en stationspersoneel, een stijging met 11% in vergelijking met 2016.

NMBS steunt volop de actie van de treinbegeleiders. “Het is onaanvaardbaar dat onze medewerkers, die dag in dag uit instaan voor het onthaal en de veiligheid van onze klanten, het slachtoffer worden van agressie”, zegt Dimitri Temmerman van NMBS. “Treinbegeleiders zijn één van de belangrijkste aanspreekpunten voor de treinreiziger en spelen een essentiële rol in de dienstverlening. Dat zij het slachtoffer worden van verbale en fysieke agressie is dan ook onaanvaardbaar.”

Treinbegeleiders zijn één van de belangrijkste aanspreekpunten voor de treinreiziger en spelen een essentiële rol in de dienstverlening

Dimitri Temmerman, NMBS

Sinds 2007 beschikt NMBS over een globaal masterplan met anti-agressiemaatregelen. Dit plan wordt regelmatig bijgesteld en opnieuw versterkt met een aantal heel concrete acties.

“Sinds maandag is er een versterkte aanwezigheid van onze Securail-veiligheidsdienst aan boord van de treinen en dan vooral op de late treinen”, verduidelijkt Temmerman. Voortaan zullen er maandelijks meer dan 150 Securail-ploegen tussen 18 uur 's avonds en 2 u 's nachts in de treinen aanwezig zijn, wat neerkomt op zo'n 20 late treinen extra per dag. Hun geplande inzet wordt wekelijks herzien en waar nodig bijgesteld.

NMBS heeft ook versterking gevraagd aan de federale spoorwegpolitie opdat ook zij meer aanwezig zouden zijn in de treinen. Hun aanwezigheid wordt afgestemd met de planning van de Securail-agenten. “We gaan de aanwezigheid van zowel Securail als van de politie afstemmen, zodat op zoveel mogelijk treinen een aanwezigheid zal te zien zijn van een veiligheidsdienst”, besluit Temmerman.

Meest gelezen