Videospeler inladen...

Noord- en Zuid-Korea zetten "grote stap" op weg naar vrede

Noord-Korea wil een belangrijke site ontmantelen waar raketten worden getest én er mogen inspecteurs komen controleren. Dat hebben de leiders van Noord-en Zuid-Korea bevestigd tijdens hun driedaagse topontmoeting.

Na afloop van de tweede dag kwamen de twee leiders naar buiten met een gezamenlijke verklaring. Kim en Moon zagen er ontspannen uit. Ze herhaalden hun wens om het Koreaanse schiereiland om te vormen in "een land van vrede zonder nucleaire wapens en nucleaire dreiging. " die belofte had de Noord-Koreaanse leider al gedaan bij zijn vorige ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en met de Amerikaanse president Donald Trump in juni.  Maar sindsdien waren de discussies stilgevallen over hoe die plannen zouden worden geconcretiseerd.  Vooral de Verenigde Staten bleven aandringen op concrete stappen van Noord-Korea. 

Internationale inspecteurs

Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon gaat  Noord-Korea akkoord  om "permanent" zijn belangrijkste testsites voor kernraketten te ontmantelen en dat onder toezicht van internationale waarnemers. Tot nogtoe had het land alle internationale inspecties geweigerd. Noord-Korea zou ook zijn grootste kerncentrale in Yongbyon willen afbouwen, maar dan moeten de Verenigde Staten een tegengebaar doen.  (lees voort onder foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Grenzen verzachten

De twee landen hebben ook een militair akkoord gesloten dat de kans op een gewapend treffen moet verminderen. Zo komen er bufferzones aan de land- en zeegrenzen. In het grensdorp Panmunjom worden de landmijnen verwijderd en de grenswacht weggehaald. De twee landen gaan ook de lichamen opgraven van soldaten die tijdens de oorlog zijn omgekomen in het grensgebied. Officieel is de oorlog nog altijd aan de gang, Noord- en Zuid-Korea hebben wel een bestand ondertekend, maar geen vredesverdrag. 

Blijven praten

De twee voormalige vijanden willen vooral ook met elkaar blijven praten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil "op korte termijn" de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul bezoeken. Maar ook die belofte hebben hij en zijn vader Kim Jung-Il al een paar keer gedaan.Het zou de eerste keer zijn dat een Noord-Koreaanse leider het zuiden bezoekt sinds het schiereiland in tweeën werd gesneden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.  Beide landen zeggen ook dat ze SAMEN de Olympische spelen van 2032 willen binnen halen. 

"erg opwindend"

De Top tussen Kim en Moon is in Washington met argusogen bekeken. De Amerikaanse president Donald Trump heeft meteen na de persconferentie gereageerd in een tweet. 

Over de ontwapeningsgesprekken rept de president met geen woord, maar hij vindt de plannen om samen de Olympische Spelen te willen organiseren "erg opwindend". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen