Videospeler inladen...

Onderzoek naar racistische beledigingen die RTBF-weervrouw krijgt

Het Brusselse parket voert ambtshalve een onderzoek naar de racistische beledigingen aan het adres RTBF-weervrouw Cécile Djunga. De weervrouw vertelde bijna twee weken geleden in een emotionele videoboodschap dat ze regelmatig geconfronteerd wordt met racistische opmerkingen.

Bijna twee weken geleden getuigde Cécile Djunga, weervrouw bij de Franstalige openbare omroep RTBF, in een videoboodschap over de vele racistische opmerkingen die ze krijgt. 

"Het stopt niet, het is nu een jaar dat ik hier werk als weervrouw en ik ben de racistische berichten en beledigingen zat. Het begint me kwaad te maken en het raakt me, want ik ben ook een mens”, vertelde ze. "Als je mijn gezicht niet op tv wil zien, zap dan gewoon naar een andere post."

En haar getuigenis krijgt nu ook een vervolg. Het parket van Brussel heeft zelf een onderzoek opgestart naar de racistische opmerkingen. Noch de weervrouw, noch RTBF hebben een klacht ingediend. "Dat is niet nodig wanneer de procureur vindt dat er mogelijk misdrijven gepleegd zijn", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Op dit moment is de Computer Crime Unit ingeschakeld omdat de racistische uitlatingen vooral via internet gepleegd zijn. Zo trachten wij te achterhalen wie deze posts gedaan heeft." Op inbreuken tegen de antiracisme- en antidiscriminatiewet staan gevangenisstraffen tot 1 jaar en geldboetes tot 8.000 euro.

Meest gelezen