Oostenrijks ex-kanselier Christian Kern trekt zich terug uit binnenlandse politiek

De Oostenrijkse oppositieleider en voormalig bondskanselier Christian Kern trekt zich terug uit de politiek. Dat melden Oostenrijkse media en het bericht werd dinsdag door zijn partij, de sociaaldemocraten van de SPÖ, bevestigd. Kern blijkt evenwel slechts de binnenlandse politiek vaarwel te zeggen. Later maakte de partij een bocht en luidde het dat Kern de "Spitzenkandidat" wordt van zijn partij bij de Europese verkiezingen en dus naar het Europees Parlement wil.

Kern kwam in mei 2016 aan het hoofd van de sociaaldemocraten te staan en bleef aan tot december 2017. Hij verloor vorig jaar in oktober de verkiezingen van Sebastian Kurz van de conservatieve ÖVP. Tot hiertoe leek alles er echter op te wijzen dat Kern op het partijcongres van 6 oktober opnieuw als partijleider zou worden aangeduid.

Kern vertegenwoordigde de liberale vleugel van de SPÖ en was verwikkeld in een machtsstrijd met sociaaldemocraten die een harder immigratiebeleid voorstaan en een samenwerking met de rechtse FPÖ niet uitsluiten.

De SPÖ kan volgens een recente peiling rekenen op de stem van 28 procent van de kiezers.

Meest gelezen