"Willen we in België spanningen zoals in het Duitse Chemnitz?"

Brusselaar Luckas Vander Taelen over de discussies over het Maximiliaanpark: "Als dit probleem met transmigranten verder escaleert, zijn de kwalijke gevolgen niet te overzien.  Het voorbeeld van wat in het Duitse Chemnitz gebeurde zou premier Charles Michel (MR) tot spoed moeten aanzetten ..."

opinie
BELGA/VERGULT
Luckas Vander Taelen
Luckas Vander Taelen is gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelancejournalist.

Zo ver is het dus gekomen dat langs de hele E40 naar de kust bijna alle parkings voor vrachtwagens zijn afgesloten. De buitenlandse chauffeurs wordt het door onze overheden dus behoorlijk moeilijk gemaakt om in ons land hun wettelijk verplichte rusttijden te respecteren.

Die sluiting is een gevolg van een schietpartij vorige week op de snelwegparking van Wetteren tussen twee groepen transmigranten waarbij een dode viel. De overheid krijgt de toestand niet meer onder controle en dus wordt de rustplaats voor camioneurs afgesloten.

Daar zijn we goed in: problemen wegduwen. Wat we niet zien, bestaat niet. In Brussel is het niet veel beter: in Sint-Gillis liet burgemeester Picqué een doorgang langs het Zuidstation dichttimmeren, omdat daar teveel vluchtelingen een slaapplaats hadden gevonden. Waar ze dan wel naartoe moeten, kon de burgemeester niet schelen. Als ze maar weg zijn uit zijn gemeente ...

Dat soort verbijsterende toestanden is een goede illustratie van het Belgisch én Vlaams onvermogen om zaken ten gronde aan te pakken. Een tijd geleden probeerde de burgemeester van Oostende stoere taal te spreken en zei hij dat hij geen rondzwervende migranten op zijn grondgebied zou dulden. Die moesten maar ergens anders naar toe, net buiten het verkiezingsgebied van Vande Lannote (SP.a). Naar het nabijgelegen Jabbeke bijvoorbeeld. Daar was de burgemeester dan weer kwaad omdat hij niet de "vuilbak" van Oostende wou zijn.

Over dat taalgebruik was heel wat te doen. Verontwaardiging over een woord als "afhandelingscentrum" voor uitgeprocedeerde of illegale migranten, dat Vande Lannote tegenover "De Morgen" gebruikt zou hebben, al was het nergens in een interview met hem te vinden en leek het eerder uit de pen van de journalist te komen. Maar het was genoeg voor een dagenlange polemiek, waarbij links en rechts over en weer werd gescholden maar niemand met een constructief antwoord kwam: wat doe je met mensen die niet in je land willen blijven, niet geïnteresseerd zijn in asiel en op een illegale en gevaarlijke manier naar de andere kant van het kanaal willen?

Antwoord: je pakt wat mensen op, je ondervraagt ze en je geeft ze het bevel het grondgebied te verlaten. Waarna de transmigranten de daad bij het woord voegen en meteen weer proberen in Engeland te geraken.

Een week later moest staatssecretaris Francken (N-VA) illegalen vrijlaten om andere illegalen op te sluiten. Dit soort pijnlijke Belgenmop verzin je toch niet! Een triest hoogtepunt van een blijkbaar onoplosbaar probleem.

Het Maximiliaanpark in het hart van Brussel begint ondertussen steeds meer op de jungle van Calais te lijken, met alle gevolgen van dien.

Een thuishaven voor mensensmokkelaars, die weten dat ze daar hun cliënteel vinden. Al maanden wordt er geklaagd over de onveiligheid in de buurt. Internationale bussen durven er niet meer stoppen. Zondag schoot een agent daar een man neer die hem op messteken had ontvangen.

De burgemeesters van de aanpalende gemeenten Brussel en Schaarbeek, die met vuur staatssecretaris Francken aanvielen over zijn beleid, reageerden niet meteen. Een week eerder waren in het Zuidstation  mensen aangevallen, ook al met een mes, en twee gewonden gevallen. Ook hier keek de burgemeester weg.

Het zijn helaas berichten die nog nauwelijks de media halen, hoewel ze niet bepaald geruststellend zijn. En die het klimaat rond alles wat met migratie te maken heeft vergiftigen.

Ik weiger te aanvaarden dat dit geweld bij het leven in een grootstad hoort, of dat het verwaarloosbare fait-divers zijn.

Ik weiger te aanvaarden dat dit geweld bij het leven in een grootstad hoort, of dat het verwaarloosbare fait-divers zijn, die we om een of andere reden met de mantel van de humanitaire liefde moeten toedekken. Links komt niet verder dan kritiek op het beleid van Francken en voorspelbare slogans over solidariteit, maar een echt alternatief biedt het niet. Extreem-rechts kan zich in de handen wrijven.

Zijn het de naderende verkiezingen die ervoor zorgen dat de politieke wereld alleen maar schreeuwt en scheldt? Of is het de fundamentele zwakte van ons versnipperd systeem die voor het gevoel van schrijnende onmacht zorgt?

Het zou de eerste minister sieren als tenminste hij de ernst van de situatie lijkt in te zien en snel een overleg met alle betrokken niveaus zou samenroepen om een duurzame oplossing te zoeken. Want als dit probleem met transmigranten verder escaleert, zijn de kwalijke gevolgen niet te overzien.  Het voorbeeld van wat in het Duitse Chemnitz gebeurde zou Charles Michel tot spoed moeten aanzetten...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen