Pascal Broze

De lokale verkiezingen in cijfers: oudste kandidaat is 97 jaar en 6 maanden

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober hopen in totaal 35.545 kandidaten op de gunst van de kiezer. Dat zijn er 122 minder dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur. De jongste kandidaat wordt 18 jaar op 13 oktober, één dag voor de verkiezingen. De oudste kandidaat is 97 jaar en 6 maanden. Bijna een kwart van de lijsttrekkers is een vrouw.

Afgelopen zaterdag moesten de partijen hun kandidatenlijsten voor de lokale verkiezingen officieel indienen. Tot donderdag 20 september kunnen de partijen nog verbeteringen of bezwaren indienen, maar uit de voorlopige gegevens zullen op 14 oktober 36.545 kandidaten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn er 122 minder dan in 2012.

Hoe hard gaat de strijd om de beschikbare zetels, in cijfers dan? Voor elke beschikbare zetel in de gemeenteraad zijn er gemiddeld 4,7 kandidaten. Zes jaar geleden waren er gemiddeld 4,9 kandidaten voor één zetel. Antwerpen heeft met 488 effectieve kandidaten voor 55 te verdelen zetels het grootst aantal kandidaten per zetel (8,87).

Er zijn in totaal 1.616 lijsten ingediend. Dat zijn 5,4 lijsten per gemeente. Het aantal ingediende lijsten varieert tussen 1 (Zuienkerke) en 13 (Antwerpen en Gent).

Maar kwart van de lijsttrekkers is vrouw

Uit de cijfers blijkt nog dat 49,03 procent van de kandidaten vrouwen zijn en 50,07 procent mannen. Er zijn 394 vrouwelijke lijsttrekkers. Dat komt neer op 24,4 procent van het totale aantal. Een stijging met 4,36 procentpunten tegenover 2012.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd van de kandidaten bedraagt 48 jaar en vier maanden. De verschillen zijn wel groot. Zo wordt de jongste kandidaat amper één dag voor de verkiezingen 18 jaar en is de oudste kandidaat 97 jaar en zes maanden.

Nationaliteit

Van de 36.545 effectieve kandidaten, heeft maar 0,95 procent van de kandidaten niet de Belgische nationaliteit. Het gaat vooral om Nederlanders (0,58 procent), Italianen (0,07 procent) en Duitsers (0,05 procent). Enkel de niet-Belgen afkomstig van een EU-lidstaat kunnen zich kandidaat stellen voor de lokale verkiezingen.

Meer informatie is terug te vinden op www.vlaanderenkiest.be.

Meest gelezen