Nawaz Sharif tijdens de afscheidsplechtigheid voor zijn overleden vrouw.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Pakistaanse oud-premier Sharif mag gevangenis verlaten

Het Pakistaanse gerecht heeft de voormalige premier Nawaz Sharif, zijn dochter en schoonzoon vrijgelaten op borgtocht. De drie werden twee maanden geleden veroordeeld voor corruptie. 

Oud-premier Nawaz Sharif en zijn dochter en schoonzoon werden op 13 juli gearresteerd op de luchthaven van Lahore, nadat ze waren aangekomen vanuit Londen. Ze kwamen om hun politieke partij, de Moslimliga, te steunen bij de verkiezingen van 25 juli, maar wisten dat ze bij aankomst zouden worden aangehouden. 

Sharif werd in juli afgezet na uithullingen uit de zogenoemde "Panama Papers". Daarbij was gebleken dat de familie Sharif luxeappartementen in Londen bezit die volgens het Pakistaande hooggerechtshof op frauduleuze wijze zijn verworven. 

Sharif werd in eerste aanleg veroordeeld tot tien jaar cel wegens corruptie. Zijn dochter en politiek erfgenaam Maryam kreeg acht jaar cel, zijn schoonzoon één jaar. Tijdens zijn gevangenschap ging de gezondheidstoestand van Sharif achteruit. Bovendien overleed zijn echtgenote. Sharif mocht voor de begrafenis vijf dagen zijn cel verlaten.

Sharif zegt dat zijn veroordeling niet op bewijzen is gestoeld en dat hij het slachtoffer is van politieke spelletjes. Hij ging tegen zijn veroordeling in beroep. In afwachting van de uitspraak in beroep is hij nu in vrijlating gesteld, net als zijn dochter en schoonzoon. 

Nawaz Sharif was drie keer verkozen tot premier van Pakistan, maar werd telkens afgezet. Zijn partij werd afgelopen zomer verslagen door de Pakistaanse Beweging voor Gerechtigheid (PTI ) van gewezen cricketkampioen Imran Khan.

Meest gelezen