Foto Kurt

Komt gezin van strafpleiter Walter Damen Amerika niet meer in?

De Antwerpse strafpleiter Walter Damen maakt zich zorgen over zijn citytrip naar New York. De Verenigde Staten geven geen visum aan Belgische advocaten die actief zijn in terreurdossiers. Damen wil dat de stafhouder actie onderneemt.

"Ik ken verschillende advocaten die de toegang tot Amerika geweigerd zijn. Dit is onaanvaardbaar," zegt Damen in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "Als je van bovenaf wordt aangeduid om een verdachte van terreur te verdedigen, dan doe je toch gewoon je job? Wij hebben de deontologische plicht om mensen juridisch bij te staan", aldus de Antwerpse strafpleiter.

Walter Damen heeft in het verleden enkele Syriëstrijders verdedigd en was ook de raadsman van Fouad Belkacem van Sharia4Belgium. Maar een advocaat mag je niet zomaar gelijkstellen met zijn cliënt benadrukt hij. "Wat gaan ze doen met een arts die een terreurverdachte verzorgd heeft? Dit kan toch niet."

Walter Damen wil al langer met zijn gezin naar New York en probeert via de Amerikaanse ambassade een visum aan te vragen. "Ik zal ook Buitenlandse zaken consulteren en schrijf een brief naar de orde van Vlaamse Balies en naar onze Antwerpse stafhouder. Zij moeten in deze dossiers tussenkomen." 

Meest gelezen