FLIP FRANSSEN

Elektriciteit duurder op groothandelsmarkt en nu ook voor consument 

De groothandelsprijzen voor elektriciteit zijn al verschillende maanden aan het stijgen. Stilaan wordt dit nu ook merkbaar in de stroomfactuur van de gezinnen. Wie nu een contract afsluit, kan tot 100 euro per jaar meer betalen dan een jaar geleden.

Verschillende factoren liggen aan de basis van deze prijsstijging. Onder meer de verminderde beschikbaarheid van de kerncentrales in België en Frankrijk, waardoor het aanbod van stroom kleiner is. Daarnaast wordt er ook nog heel wat elektriciteit geproduceerd op basis van gas en steenkool, en die worden ook duurder.

Energieleveranciers bevoorraden zich op groothandelsmarkten. De prijsstijging op deze groothandelsmarkten is al ongeveer een half jaar aan de gang. Bijgevolg stijgt ook de prijs voor de consument, al wordt dit effect getemperd doordat de stroomprijs zelf maar een derde uitmaakt van de totale energiefactuur. De rest zijn distributiekosten en allerhande heffingen.

Wat betekent dit voor de consument?

Gemiddeld verbruikt een gezin 3,5 MWh per jaar. De prijs van stroom op de groothandelsmarkt ligt vandaag 30 euro/MWh hoger dan een jaar geleden. Afhankelijk van de leverancier en het type contract wordt die meerprijs meteen of later doorgerekend, geheel of gedeeltelijk.

Wie ruim een half jaar geleden een contract afsloot met een vaste prijs, doet nu een goede zaak. Wie vandaag een contract met een vaste prijs afsluit voor het komende jaar of de komende drie jaar, zal zijn elektriciteit duurder betalen.  Dat kan gaan tot 100 euro meer per jaar. Voor mensen met contracten met een variabele prijs (ongeveer een kwart van de gezinnen) zijn de stijgingen moeilijker te voorspellen.

Meest gelezen