Videospeler inladen...

Thyssen wil dat Ryanair onmiddellijk lokaal arbeidsrecht toepast

Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, wil dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair onmiddellijk het lokale arbeidsrecht toepast en niet wacht tot 2020. In een brief aan de vakbonden had Ryanair gezegd bereid te zijn om haar Belgische personeel vanaf 2020 volgens het Belgische recht te behandelen.

"De Europese regels op het vlak van welk arbeidsrecht van toepassing is op het vliegend personeel zegt dat de 'home base rule' telt", zegt Thyssen aan VRT NWS. "Dat wil zeggen dat het de plaats is die telt waar het personeel vertrekt, niet het land waarvoor de maatschappij vliegt. Met andere woorden: voor België moet de Belgische arbeidswet worden toegepast, en dat is niet nodig over twee of drie jaar, maar dat is nodig vanaf morgen." Die regels gelden ook voor de sociale zekerheid.

Nu valt het personeel van Ryanair in België onder het Ierse arbeidsrecht. Dat veranderen naar het Belgische recht, dat een betere sociale bescherming biedt, is een van de belangrijkste eisen van de vakbonden. Die hadden gevraagd dat Ryanair vanaf 2019 al het Belgische arbeidsrecht zou toepassen.

Het cabinepersoneel van Ryanair heeft voor vrijdag 28 september een stakingsactie aangekondigd in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. Ryanair wil dat die actie wordt afgeblazen.

"De regels moeten worden toegepast, maar er is nog heel wat waarover kan en moet onderhandeld worden", aldus Thyssen. "Daarom is het wel goed dat ze samen aan de tafel gaan zitten. De dialoog is de beste manier om tot goede afspraken te komen."

Meest gelezen