Tuberculose blijft dodelijkste infectieziekte ter wereld

Tuberculose blijft de dodelijkste infectieziekte ter wereld, nog voor hiv en aids. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw jaarrapport. Vorig jaar stierven 1,6 miljoen mensen aan tuberculose. Voor aids kwam de dodentol uit op ongeveer 940.000 mensen.

Tuberculose (tbc) is een ernstige en besmettelijke infectie, veroorzaakt door een bacterie, mycobacterium tuberculosis. Je kan besmet zijn met de bacterie, maar daarom ontwikkel je niet per definitie tbc. De voornaamste symptomen: vermoeidheid, lusteloosheid, koorts, aanhoudende hoest, pijn bij het ademen, het ophoesten van fluimen waar soms bloed bij zit, algemene verzwakking... Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

Al sinds de jaren 40 bestaan er effectieve behandelingen tegen tbc, wat ertoe geleid heeft dat de ziekte in sommige delen van de wereld niet zo veel meer voorkomt. Volgens het nieuwe WHO-rapport bedroeg het slaagpercentage van de behandeling in 2016 82 procent. De ziekte doet zich minder vaak voor, en het aantal mensen dat overlijdt aan tbc is gedaald tot 16 procent, in vergelijking met 2000.

Toch blijft tbc volgens de WHO de dodelijkste infectieziekte ter wereld, met meer slachtoffers dan hiv/aids en malaria samen. De WHO schat het aantal mensen dat in 2017 wereldwijd tbc ontwikkelde op 10 miljoen. Dat ligt hoger dan het officiële cijfer van 6,4 miljoen gevallen. De WHO gaat ervan uit dat gevallen vaak niet gemeld of verkeerd gediagnosticeerd worden.

Tuberculose wordt soms als een "armoedeziekte" bestempeld, omdat ze vooral verspreid is in economisch zwakke regio's in Afrika, Oost-Europa en Centraal-Azië. Twee derde van de nieuwe infecties werd vorig jaar geregistreerd in India, Indonesië, China, Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Zuid-Afrika en op de Filipijnen.

Meest gelezen