Videospeler inladen...

Europees president Tusk wil extra brexit-top midden november

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, wil een extra brexit-top midden november. Dat heeft hij gezegd net voor de start van de informele Europese top in de Oostenrijkse stad Salzburg. De 28 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie komen er samen om onder meer te spreken over de laatste fase van de brexit-onderhandelingen en migratie. Tusk wil tijdens de extra top in november de brexit-deal finaliseren. 

"Er is vandaag meer hoop, maar er is steeds minder tijd. Elke resterende dag moeten we gebruiken voor gesprekken. Ik zou deze herfst de brexit-deal willen finaliseren. Daarom zal ik tijdens de bijeenkomst morgen een extra top voorstellen midden november", zo kondigde Tusk de extra brexit-top aan.

Er is vandaag meer hoop, maar er is steeds minder tijd

Donald Tusk

Tusk zei voorts dat de brexit-onderhandelingen zich in een beslissende fase bevinden, maar dat er nog altijd verschillende scenario’s mogelijk zijn. Hij benadrukt dat een aantal voorstellen van de Britse premier Theresa May een positieve evolutie tonen in de aanpak van Groot-Brittannië. En dat deze voorstellen de wil tonen om de negatieve gevolgen van de brexit zo klein mogelijk te houden.

Met deze positieve evolutie "bedoel ik onder meer de bereidheid om goed samen te werken vooral op het vlak van veiligheid en buitenlands beleid", zei Tusk. "Maar de voorstellen over de toekomstige grens van Ierland en het kader voor de economische samenwerking moet Groot-Brittannië herwerken. Over deze topics moet voort worden onderhandeld."   

De voorstellen over de toekomstige grens van Ierland en het kader voor de economische samenwerking moet Groot-Brittannië herwerken

Donald Tusk

"Stop het rondje zwartepieten over migratie"

"Ik ga ook aan alle leden vragen om te stoppen met elkaar te beschuldigen inzake migratie. Want ondanks de agressieve retoriek evolueren ook hier de zaken in een positieve richting", zei Tusk nog. De EU-president zei verder dat het aantal illegale migranten werd teruggedrongen van bijna 2 miljoen in 2015, naar minder dan 100.000 dit jaar. "Dit aantal ligt lager dan voor de migratie­crisis", benadrukt Tusk. Vooral de controle van de kustgrenzen en de goede samenwerking met niet-Europese landen zou Tusk zien als verklaring voor de daling.   

"In plaats van politiek voordeel te willen halen uit deze situatie, moeten we focussen op wat werkt en hiermee verder aan de slag gaan." Tusk vindt dat de verdeeldheid tussen diegenen die de problemen rond illegale migratie willen oplossen en diegenen die het willen gebruiken voor politieke winst moet ophouden. "Vanavond vraag ik ook de steun voor het intensifiëren van onze samenwerking met onze Noord-Afrikaanse partners", klonk het nog.  Daarna trok Tusk naar de vergadertafel met de 28 EU staatshoofden en regeringsleiders. 

Het aantal illegale migranten werd teruggedrongen van bijna 2 miljoen in 2015, naar minder dan 100.000 dit jaar

Donald Tusk

Heirbaut: "Michel en May hebben elkaar net ontmoet"

Videospeler inladen...

Meest gelezen