Van Indian summer naar een vliegende start van de herfst: véél wind tot mogelijk "stormachtig weer"

Vandaag genieten we nog van aardig nazomerweer met schaarse wolkenvelden en maxima rond de 25 graden. Maar dan is het ook gedaan. De temperaturen duiken onder de 20 graden met links en rechts buien en veel wind. Dit weekend start ook de astromische herfst en dat gebeurt alvast met mogelijk in de nacht van zondag op maandag zelfs stormachtig weer. Dat voorspelt onze weerman Frank Deboosere.

We zijn grandioos verwend deze week met een heus nazomertje of Indian summer, zoals dat dan heet. Weerman Deboosere durft het zelfs een "oudewijvenzomer" noemen. Maar vanaf vrijdag komt daar dus een einde aan. Dan passeert een regenzone, de maxima dalen naar 18 graden en duikt een strakke zuidwestenwind op.

Zaterdag verloopt wisselvallig met temperaturen rond 17 graden, en zondag komt er in de loop van de namiddag en avond véél wind opzetten. Het KMI spreekt van een "onstuimige dag". "Met mogelijk in de nacht van zondag op maandag zelfs stormachtig weer", aldus Deboosere.

(lees verder onder de foto)

Toeval of niet: zondag (23 september) om 3.54 uur begint de astronomische herfst, niet te verwarren met de weerkundige herfst die op 1 september startte.

Het verschil?
"De astronomische seizoenen beginnen niet altijd mooi op een 21e van een maand", schrijft de Boosere op zijn website. "Voor weerkundigen is het moeilijk om te werken met seizoenen die niet beginnen op vaste dagen van het jaar. En dus hebben ze zich het gemakkelijk gemaakt. De weerkundige seizoenen beginnen altijd op de 1e van de maand: 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. Makkelijk om te rekenen."

Meest gelezen