Veiligheidskorps staakt: geen overbrenging van gevangenen naar de rechtszaal 

Het personeel van het Veiligheidskorps, dat instaat voor het overbrengen van gedetineerden van de gevangenis naar de rechtszaal, heeft vanmorgen het werk neergelegd. Daardoor kunnen er vandaag geen zittingen met aangehoudenen plaatsvinden. 

De staking heeft gevolgen voor de Brusselse rechtbank. Er gaan momenteel geen zittingen waar een gevangene aanwezig moet zijn. Ook de aparte toegang tot het Brusselse justitiepaleis voor advocaten en personeel, is daardoor afgesloten. Iedereen moet nu langs de scanstraat, die wordt bemand door een private beveiligingsfirma. 

Waarom staakt het Veiligheidskorps?

De aanleiding voor de staking ligt bij de overgang van het Veiligheidskorps naar de DAB, waardoor een aantal agenten van het korps een promotie dreigen mis te lopen.

"De jongste agenten van het Veiligheidskorps die in aanmerking komen voor een promotie, krijgen die promotie niet", zegt Claudine Coupienne van de christelijke vakbond CSC. "De bevoegde overheden weigeren al maandenlang de proeven daarvoor te organiseren. De situatie van die mensen wordt "bevroren", op drie maanden van hun overgang naar de DAB terwijl andere leden van het Veiligheidskorps wel hun promotie krijgen."

Advocaat: "Dit is onhoudbaar"

Volgens advocaat Dimitri de Béco zijn de gevolgen van de staking groot: "Zaken die opnieuw worden uitgesteld, gedetineerden die in voorlopige hechtenis zitten en niet weten waar ze aan toe zijn, en slachtoffers die wachten op een rechtszaak en die niet krijgen. Dat wordt onhoudbaar."

Dit moet goedkomen of er gebeuren drama's

Dimitri de Béco - advocaat

Hij verwacht niet meteen een verandering: "Ik ben al 15 jaar aan de balie en vanaf dag 1 was het al zo. Ik heb deze middag een vergadering met mijn strafrechtcommissie. Ik denk dat wij stappen gaan ondernemen naar het kabinet van de minister. Dit is een probleem van budgetten losmaken, van meer personeel. Dit moet goedkomen of er gebeuren drama's."

Minister van justitie betreurt actie van het Veiligheidskorps

Volgens het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd er in het najaar van 2016 nog maar een examen georganiseerd. "Op basis van dit examen werden recent 129 personeelsleden bevorderd, waarvan de helft met terugwerkende kracht vanaf januari 2017", verduidelijkt het kabinet. "Ongeveer de helft van de personeelsleden die nu voldoen aan de voorwaarden om deel te nemen aan deze selectie, voldeden reeds aan deze voorwaarden toen dit georganiseerd werd in 2016, maar zij hebben toen niet deelgenomen of waren niet geslaagd."

De minister betreurt dan ook de actie omdat er ook goede voorwaarden voor de overdracht van het personeel zijn vastgelegd waardoor de meesten heel snel na 1 januari 2019 reeds een baremieke bevordering zullen bekomen. "Zij kunnen daarbij ook aan een heel aantrekkelijke loopbaan bij de federale politie starten."

Op 8 okotber is er een nieuw overleg met de sociale partners. 

Meest gelezen