Nicolas Maeterlinck

Vijf jaar cel voor makelaar die zo'n 250 mensen oplichtte

In Turnhout is de hoofdbeklaagde in een grote oplichtingszaak veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf waarvan drie effectief. De man stond samen met vijftien andere beklaagden terecht voor oplichting.  

Een voormalig makelaar uit Herentals is door de correctionele rechtbank in Turnhout veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 3 jaar effectief. De man was de hoofdbeklaagde in een grote oplichtingszaak waarbij de slachtoffers voor meer dan 84 miljoen euro werden opgelicht. Naast de celstraf legde de rechtbank hem ook een boete van 11.000 euro en een beroepsverbod van 7 jaar op.

De oplichting kwam aan het licht toen in januari 2011 een onderzoek werd gestart naar verzekeringskantoor D&D Financials in Massenhoven. Samen met zijn medezaakvoerders overtuigde de veertiger zijn klanten om aanzienlijke sommen geld te investeren, onder meer in een goudmijn in Afrika. Ze beloofden hun investeerders een hoog rendement, maar in werkelijkheid was de goudmijn al failliet. 243 gedupeerden stelden zich burgerlijke partij, het totale aantal slachtoffers van de oplichters ligt nog hoger.

 De veertiger uit Herentals kreeg de zwaarste straf. Een vijftiger uit Retie, destijds medezaakvoerder van D&D Financials, werd veroordeeld tot 4 jaar cel (waarvan 2 jaar effectief), een boete van 9.900 euro en een beroepsverbod van 6 jaar. In totaal stonden nog veertien andere beklaagden terecht. Een handvol beklaagden werd vrijgesproken, de overige beklaagden kregen celstraffen tot 3 jaar, waarvan 1 jaar effectief.

Meest gelezen