Videospeler inladen...

Vrouw die Trumps kandidaat-opperrechter beschuldigt vraagt FBI-onderzoek

De vrouw die de Amerikaanse conservatieve rechter Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel wangedrag wil dat de FBI een onderzoek voert naar het incident. Pas als dat er komt is ze bereid om te getuigen in de Senaat. Volgens haar advocaat krijgt de vrouw veel steun, maar ook doodsbedreigingen.

Normaal had de Amerikaanse Senaat donderdag moeten stemmen over de benoeming van Brett Kavanaugh, de kandidaat die president Donald Trump voordraagt voor het Hooggerechtshof. Maar de benoeming is uitgesteld omdat er een vrouw is opgedoken die zegt dat ze in 1982 door een dronken Kavanaugh is aangerand. Beiden waren toen tieners.

De vrouw is psychologe en professor Christine Balsey Ford. Ze liet eerder weten dat ze bereid was om samen met haar advocaat te getuigen in een zitting van de Senaatscommissie, die volgende maandag was gepland.

Steun maar ook doodsbedreigingen

Maar in een brief aan de Senaat schrijft haar advocaat nu dat ze volgende week nog niet zal getuigen. Voor ze dat zal doen, wil ze dat de FBI een onderzoek instelt naar de zaak. "Een volledig politieonderzoek zal ertoe leiden dat de cruciale feiten en getuigen in deze zaak worden bekeken op een onpartijdige manier", schrijft haar advocaat.

In de brief staat ook dat Ford "enorm veel steun heeft gekregen", maar dat ze ook is lastiggevallen en zelfs doodsbedreigingen heeft ontvangen.

Ook Kavanaugh, die met klem ontkent, is bereid om te getuigen in de Senaat. 

De Republikeinen hebben er belang bij dat de benoeming van de conservatieve Kavanaugh rond is voor de parlementsverkiezingen van november, want dan verandert de Senaat mogelijk van samenstelling. 

Meest gelezen