"We hebben in onze gemeente geen plek waar we echt terechtkunnen": jongeren willen meer ruimte om te ontspannen

Je kan er op jijkiest.be niet om heen. Jongeren dienen massaal voorstellen in, waarin ze vragen om meer jeugdhuizen, uitgaansmogelijkheden... Kortom, meer ruimte voor jongeren om jong te kunnen zijn. Gisteren sprak Dorianne Aussems in Generation M op MNM met enkele indieners van zo'n voorstellen. De boodschap was duidelijk: "De gemeente moet zorgen voor een plek waar jongeren zich kunnen ontplooien." 

Andreas (25) uit Evergem vraagt bijvoorbeeld al twee jaar lang om een jeugdhuis. "Als je niet in de Chiro of een voetbalclub zit, moet je nog altijd een plek hebben waar je terechtkan." Hij heeft de lokale politici al meermaals aangesproken en zijn voorstel werd telkens enthousiast onthaald. Maar als het puntje bij paaltje kwam, werd er toch niets met zijn idee gedaan. Nochtans heeft Andreas zijn voorstel goed voorbereid. Hij heeft 16 pagina's onderzoek om zijn idee te verantwoorden bij de gemeente. 

In Tessenderlo is er wel een jeugdhuis waar jongeren kunnen samenkomen, maar volgens Martijn (17) is het volledig verouderd waardoor jongeren zich niet aangetrokken voelen om erheen te gaan. "Er zitten nog wel mensen, maar die zijn al ouder en zo bereiken ze dus niet de jongere generatie.” Martijn wil dat de gemeente investeert in het bestaande jeugdhuis, of ruimte zoekt om een nieuw te bouwen. 

Ook Robin (18) uit Wommelgem vindt dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan de jeugd: "We hebben in onze gemeente geen plek waar we echt terechtkunnen." Het enige café dat er is, trekt vooral een iets ouder publiek aan. Leuke plaatsen voor jongeren zijn er niet, waardoor ze gedwongen zijn om naar andere gemeenten te trekken om zich te ontspannen. Op Robins voorstel is al reactie gekomen van een lokale politicus, maar Robin is niet tevreden met het antwoord. "Ik denk dat het loze woorden zijn."   

Beluister hieronder het gesprek uit Generation M.

Meest gelezen