Videospeler inladen...

Ben Weyts tegen Herman De Croo: "Je beledigt en krenkt miljoenen Vlamingen"

Open VLD-parlementslid Herman De Croo blijft bij zijn vergelijking tussen Vlaams-nationalisten en mensen met een handicap. Dat zegt hij in "De afspraak", waar hij zijn biografie kwam voorstellen. "Ik snap niet dat je op het einde van je carrière nog miljoenen Vlamingen wil beledigen en krenken", reageert Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

Herman De Croo kwam in "De afspraak" zijn biografie voorstellen. Of hij van bepaalde zaken of uitspraken spijt had, wilde presentator Bart Schols weten. "Ooit heb ik mij verontschuldigd voor de vergelijking tussen Vlaams-nationalisten en andersvaliden. Dat was erg spijtig voor de andersvaliden", antwoordt De Croo. 

Of hij dat nog steeds meent, wil minister Weyts - die ook aan tafel zat - weten. "Absoluut", klinkt het bij De Croo. "Ik ben een anti-nationalist, omdat daar verschuivingen kunnen zijn die ik niet graag heb. Maar ik ben heel mijn leven verkozen door Vlamingen, uiteraard respecteer ik die."

"Ik snap niet dat je op het einde van je carrière miljoenen Vlamingen wil beledigen en krenken", reageert Weyts. "Mocht ik zo'n uitspraak doen over gelijk welke kiezer of partij, men zou mij bij het groot huisvuil zetten. Ik vind het spijtig dat je denkt dat je daarmee kan wegkomen en dat je denkt dat je je dat kan permiteren omdat je Herman De Croo bent."

Heeft daar niets mee te maken, reageert De Croo. "We moeten net de moed hebben om te zeggen wat er in de maatschappij gebeurt." Hij verwijst naar de verrechtsing in verschillende Europese landen. "We moeten daar waakzaam voor zijn. Soms moeten we met harde woorden zeggen: tot hier en daarover gaan we niet."

En excuses, die komen er niet meer. "Ik heb die ooit gegeven in de Kamer. Dat is voorbij."

Bekijk hieronder het gesprek in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen