Videospeler inladen...

Weyts (N-VA) wil dat Lippens eiland voor Knokke overweegt, in plaats van "desinformatie te verspreiden" 

"Hetgeen wat momenteel verspreid wordt aan desinformatie, over grote schepen die zouden zorgen voor met olie besmeurde stranden, dat is totaal uit de lucht gegrepen", zegt minister Weyts (N-VA) in "De Afspraak", naar aanleiding van de discussie over een mogelijk proefeiland voor de kust van Knokke. Hij wijst naar de burgemeester van Knokke, Leopold Lippens, en staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). "Ik wil oproepen om verder te kijken dan de economische en de toeristische belangen", zegt Weyts.

Een proefeiland voor de kustlijn van Knokke-Heist, om de kust te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel. Het is een ophefmakend voorstel. Burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) is sterk tegen, maar minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) wil de optie blijven overwegen.

"Een eiland voor de kust is een van de mogelijke maatregelen. Het komt op meer dan een kilometer voor de kust, op gelijk niveau met de zeespiegel. Qua zicht heeft dat geen impact", garandeert Weyts. "Knokke is een zwakke plek, en er al een zandbank, maximaal twee meter van de waterlijn. Je moet die weinig ophopen", legt hij uit. "Een andere mogelijke maatregel is dat we een muur bouwen op de dijk. Of dat we een grote duin voor de kust van Knokke leggen. Ik weet niet wie dat graag zou zien." 

Het ene eiland is het andere eiland niet?

Maar volgens de minister houdt niet iedereen alle opties voldoende open. Enerzijds haalt hij uit naar de burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens. "De burgemeester in Knokke was eerder voorstander van drie eilanden. Als hij er maar hotels en restaurants kon opzetten, was dat best mogelijk. Maar een eiland voor de kustverdediging dat je amper zou zien, dat wijst men ineens af." 

Anderzijds wijst hij naar staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD): "Meneer de Backer heeft dat plan voor dat kusteiland samen met mij voorgesteld, eind 2016. Dan moet je als politicus ook je beslissing handhaven en doorzetten, in plaats van gas terug te nemen."

Desinformatie

Volgens minister Weyts wordt er momenteel desinformatie verspreid. "Hetgeen wat momenteel verspreid wordt aan desinformatie, over grote schepen die zouden zorgen voor met olie besmeurde stranden, dat is totaal uit de lucht gegrepen." 

"Ik wil oproepen om verder te kijken dan de economische en de toeristische belangen. Het gaat om de veiligheid voor de inwoners van Knokke", klinkt zijn conclusie.

Beluister hieronder het hele interview met Ben Weyts in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen