Afkopen studiejaren: 11.000 mensen hebben aanvraag ingediend

Sinds 1 december vorig jaar hebben 11.000 mensen een aanvraag ingediend om hun studiejaren af te kopen, zodat ze later een hoger pensioenbedrag ontvangen. Dat schrijft De Tijd. Het gaat om 6.000 ambtenaren en 4.700 werknemers uit de privé.

Wie later een hoger pensioenbedrag wil, kan één of meerdere studiejaren laten meetellen voor de pensioenberekening. Dat kost 1.500 euro per studiejaar. Op dit moment, en tot eind 2020, geldt daarbij een fiscaal voordeel van 750 euro per studiejaar dat men afkoopt.

De regeling heeft niet meteen een stormloop van aanvragen veroorzaakt. De regering had voor dit jaar gerekend op 35 miljoen euro aan inkomsten uit de betaling voor deze studiejaren. Op dit moment staat de teller op 3,5 miljoen. Maar mensen hebben verschillende maanden om te betalen. "We zitten op schema", klinkt het op het kabinet van de minister van pensioenen, Daniel Bacquelaine.

De regering gaat er ook van uit dat er in de toekomst nog twee pieken in de aanvragen zullen komen. "Belgen zijn late beslissers. We verwachten een piek tegen december 2019 omdat de regeling voor ambtenaren daarna minder gunstig wordt. En na december 2020 wordt de regeling voor iedereen duurder dus kort daarvoor verwachten we ook een piek", klinkt het op het kabinet Bacquelaine.

Wie overweegt pensioenjaren af te kopen, kan eerst een simulatie aanvragen bij de pensioendienst via www.mypension.be, om de gevolgen voor zijn persoonlijke situatie te bekijken. Ambtenaren kunnen nu al een simulatie aanvragen met of zonder regularisatie van studiejaren. Later wordt dit ook beschikbaar voor werknemers en zelfstandigen.

Meest gelezen