Argentijnse economie krimpt fors in tweede kwartaal

De Argentijnse economie is in het tweede kwartaal het sterkst gekrompen in bijna vier jaar. Het Zuid-Amerikaanse land kampte met een zware droogte en bevindt zich ook nog eens middenin een valutacrisis.

Het bruto binnenlands product (bbp) slonk op jaarbasis met 4,2 procent, meldde het Argentijnse statistiekbureau. Ten opzichte van een kwartaal eerder ging het om een min van 3,9 procent.

Argentinië gaat onder meer gebukt onder de stevige daling van de peso. De munt verloor dit jaar al meer dan 52 procent van zijn waarde. Eerder vroeg Argentinië het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. De centrale bank verhoogde de rente in het Zuid-Amerikaanse land in enkele stappen tot 60 procent.

De regering in Buenos Aires heeft ook een reeks andere maatregelen aangekondigd waarmee het land de huidige financiële problemen de kop in wil drukken. Argentinië wil onder meer het aantal ministeries drastisch terugbrengen om de kosten te drukken. Ook zal de belasting op onder meer de export van soja worden verhoogd.

Meest gelezen