Videospeler inladen...

Bart De Wever: “Vraag is of een islamistische organisatie goed onderwijs kan organiseren”

Bart De Wever beschuldigt Milli Görüs ervan een islamistische organisatie te zijn en wil dat de Staatsveiligheid heel grondig onderzoekt of de Turks-islamitische organisatie een school mag oprichten in Genk. “Ga je aan zo’n beweging belastinggeld toevertrouwen om onderwijs te organiseren?”, vraagt de N-VA-voorzitter zich af in “Terzake”.

Dat de Turkse organisatie Milli Görus plannen zou hebben om een islamschool op te richten, deed bij staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) en haar Genkse tegenstander bij de gemeenteraadsverkiezingen, burgemeester Wim Dries (CD&V), alarmbellen afgaan. Beiden hebben er bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op aangedrongen om de Turks-islamitische organisatie goed onder de loep te nemen.  

Voor Bart De Wever lijdt het geen twijfel dat Milli Görüs “foute boel” is. "Dat is genoegzaam bekend en wordt ook bevestigd door Duitse veiligheidsdiensten", zei de N-VA-voorzitter in “Terzake”. De Wever windt er geen doekjes om en noemt Milli Görüs geen gewone islamitische maar een islamistische organisatie. “De organisatie doet zich gematigd voor, maar in de kern van haar ideologie is ze antidemocratisch en tegen de integratie in het westen. Dat zeggen alle veiligheidsdiensten.”

Onderzoek

Het valt nu af te wachten of de Belgische Staatsveiligheid iets vindt. De Wever dringt er net als zijn partijgenoten Demir en Jambon op aan om de handel en wandel van de organisatie goed te onderzoeken. De Wever vraagt zich af of de activiteiten van de organisatie in België, waaronder het runnen van vier Belgische moskeeën “ooit fatsoenlijk onderzocht” zijn.

Ik heb er de grootste vragen bij of onze Staatsveiligheid uitgerust is om dit soort onderzoeken te voeren.

De Wever kijkt alvast wantrouwig naar het verleden. “Ik heb er de grootste vragen bij of onze Staatsveiligheid - die ik geen enkel verwijt maak - uitgerust is om dit soort onderzoeken te voeren: of men de analisten heeft die de taal spreken en in de materie thuis zijn. ”

“Als zo’n organisatie plots miljoenen op tafel kan leggen, is het dan zo raar dat een staatssecretaris wil laten onderzoeken waar dat geld vandaan komt? Komt het uit het buitenland of is het hier verzameld.” De Islamitische Federatie van België (BIF), de organisatie achter het Genkse project, maakt zich sterk dat het geld niet uit het buitenland komt.

“Ik ben Erdogan niet”

De Wever zegt wel dat er eerst feiten moeten zijn. “Je kan niet zeggen dat een opinie fout is. Mevrouw Demir zegt dat ze foute ideeën hebben. Dat wordt langs alle kanten bevestigd. Er zijn veel mensen met foute ideeën, maar foute ideeën hebben is niet verboden. Dat wij vrijheid geven aan de vijanden van de vrijheid, is de paradox van de liberale rechtsstaat die wij hebben. Die is zeer dierbaar en je moet daar heel omzichtig mee omspringen, voor je een erkenning intrekt. Daar moet je stevige dossiers voor hebben.”

Er zijn veel mensen met foute ideeën, maar foute ideeën hebben is niet verboden. 

De Wever denkt dat er in het verleden te lichtzinnig gekeken is naar de Milli Görüs en stelt dat dit "in deze tijd zorgvuldiger moet gebeuren". “Maar ik ben geen Erdogan. Je mag niemand uitsluiten omdat je iemand fout vindt. Zo werkt het ook niet.” Daarom pleit De Wever voor een grondig onderzoek naar de geldstromen van Milli Görüs.  

Ten slotte geeft de N-VA-voorzitter toe dat partijgenote Demir een ongelukkige vergelijking heeft gemaakt door in de discussie ook vragen te stellen bij het onderwijsmodel van ultraorthodoxe joodse scholen, omdat het hier ging over private joodse scholen. De Wever noemt de gesubsidieerde joodse scholen in zijn Antwerpen prima scholen, die volgens de regels werken. 

De volledige uitzending van "Terzake" is hier te bekijken.

De reportage van "Terzake" over een islamitische school is hieronder te bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen