Beke: "Vrijheid van onderwijs maakt islamschool in Genk mogelijk, als er geen veiligheidsprobleem is"

Als de oprichting van een islamschool in Genk een veiligheidsprobleem zou vormen, dan had minister van Veiligheid (Jan Jambon, N-VA) moeten optreden tegen gelijkaardige scholen in Brussel en Wallonië. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in "Villa politica".

De mogelijke oprichting van een islamschool in Genk beroert de politieke gemoederen. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is bezorgd over die plannen en zou zo'n school liever niet zien komen.

Beke stelt dat zijn partij voorstander is van integratie in het onderwijs, maar hij wijst erop dat we in ons land vrijheid van onderwijs hebben. "Dat is een van onze grote vrijheden die we sinds 1830 hebben. Dat maakt dat wij katholieke scholen hebben, maar ook dat wij in Antwerpen joodse scholen hebben, dat wij in Limburg en op enkele andere plaatsen Lucerna-colleges hebben."

"Als men gebruik maakt van die vrijheid, dan kan dat, binnen een aantal regels. Die regels zijn dat men de grondwet moet respecteren, dat er eindtermen zijn, dat er een inspectie is die daarop moet toezien en dat er Nederlands gesproken moet worden", stelt Beke. "Als er een veiligheidsprobleem zou zijn, dan moet de minister van Veiligheid optreden."

"Als er geen veiligheidsprobleem is, dan is er de vrijheid van onderwijs

"Als dergelijke colleges al in Brussel of Wallonië zouden bestaan, dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel bestaan die colleges en is er een veiligheids­probleem waarnaar mevrouw Demir verwijst, dan heeft men in het verleden nagelaten daartegen op te treden, ofwel is er geen veiligheidsprobleem."

"We gaan toch niet de vrijheid van onderwijs opgeven omdat men een schimmengevecht aan het voeren is", besluit Beke, die erop wijst dat er in Genk momenteel alleen sprake is van de aankoop van een gebouw en dat er nog geen concrete plannen zijn voor de oprichting van een islamschool.

Meest gelezen