Videospeler inladen...

Benelux zal gezamenlijk beslissen over zomer- en wintertijd

België, Nederland en Luxemburg zullen gezamenlijk hun bevolking raadplegen over de zomer- en de wintertijd. Dat zeggen premier Charles Michel (MR) en zijn Nederlandse en Luxemburgse collega's bij een overleg in Salzburg. Zo moet de Benelux één tijdszone blijven vormen. Michel wil het overleg over de uurwissel ook nog uitbreiden naar Duitsland, Frankrijk en Italië. 

Eerder besliste de Europese Commissie dat de omschakeling van zomer- naar wintertijd en omgekeerd moest verdwijnen. Of we overgaan op zomer- of wintertijd, kon elk land zelf kiezen. 

Belgisch premier Charles Michel (MR) en zijn Nederlandse en Luxemburgse collega's Mark Rutte en Xavier Bettel staken de koppen bij elkaar voor aanvang van de informele Europese top in de Mozartstad. "We hebben afgesproken dat er snel een overleg wordt gestart", verklaarde Michel na het onderhoud. "Er moet een vorm van raadpleging komen in de drie landen."

Of België, Nederland en Luxemburg in de toekomst zullen vasthouden aan de zomertijd of aan de wintertijd, of toch kiezen voor de omschakeling twee keer per jaar, kon Michel niet zeggen. De premier denkt wel dat er een stap gezet wordt in de richting van een afschaffing van de uurwissel twee keer per jaar. 

"Het is onze prioriteit om één gemeenschappelijke beslissing te nemen en daar ook een aantal buurlanden bij te betrekken. Denk aan Frankrijk, Duitsland en Italië." De Benelux-landen nemen het voortouw, aldus Michel.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil dan weer streven naar eenzelfde tijdszone in de volledige EU. Dat is opvallend, want ook vandaag zijn er drie verschillende tijdzones in de Europese Unie.

Voor er een standpunt wordt ingenomen, willen de leiders van de Benelux "naar de bevolking luisteren". Hoe dat in z'n gang zal gaan, is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse premier Rutte, is een referendum niet aan de orde. Hij denkt eerder aan "focusgroepen en gesprekken met belanghebbenden". Premier Michel spreekt wel expliciet over een "raadpleging".

Meest gelezen