Burgemeester Houthalen-Helchteren wil faunafonds voor schade door everzwijnen

Everzwijnen zorgen de laatste weken voor heel wat schade in tuinen in Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder. Het huidige Vlaamse meldpunt voor schade is te ingewikkeld, vindt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). Hij pleit voor een faunafonds zoals in Nederland.

Nederlanders die schade hebben door everzwijnen krijgen veel makkelijker een forfaitaire schadevergoeding. In Vlaanderen kunnen slachtoffers terecht bij een digitaal loket om schade te melden, maar dat gebeurt nauwelijks. Volgens burgemeester Yzermans is dat Vlaams meldpunt te ingewikkeld, moeilijk toegankelijk, en zijn er teveel voorwaarden om een schadevergoeding te krijgen.  Hij wil dat de gemeente net zoals voor het rampenfonds de rol van regisseur krijgt. Ze kan dan alle klachten bundelen en de administratie doen. 

Op een nieuw overleg is ook afgesproken dat jagers nu 's morgens vroeg aanwezig zullen zijn in wijken waar veel overlast is. Er komen ook nog meer omheiningen rond gebieden met veel everzwijnen. 

Meest gelezen