copyright Booker Prize, Polly-Anna Johnson

Daisy Johnson is de jongste genomineerde voor de Booker Prize ooit

Er staan 4 vrouwen en 2 mannen op de korte lijst voor de Booker, de belangrijkste literaire bekroning na de Nobelprijs. En wegens geen Nobeltrofee dit jaar, stijgt het belang van de Booker Prize, de bekroning voor het beste originele Engelse boek van het voorbije jaar. De ene graphic novel uit de lange lijst, en de enige echt beroemde auteur, Michael Ondaatje, haalden de laatste selectie niet.  

Geen Booker korte lijst zonder verrassingen. Hoewel de graphic novel van Nick Drnaso niet deelneemt aan de eindspurt, blijft de selectie toch erg gevarieerd. Volgens de jury getuigen de laatste 6 boeken van "een miraculeuze stilistische verbeelding". 

Daisy Johnson en Anna Burns

De Britse Daisy Johnson situeert haar boek op het Engelse platteland. "Everything Under" beschrijft een moeilijke moeder-dochter-relatie. De moeder verwaarloosde het kind om haar verhouding met een nieuwe minnaar niet in gevaar te brengen. 

"Milkman" van de ook Britse Anna Burns, al in het Nederlands vertaald, is een ontwikkelingsroman over een meisje dat verliefd raakt op een oudere man, in Belfast tijdens de Troubles. Grote charme van de roman is de eigenzinnige houding van de jongedame.    

Esi Edugyan en Rachel Kushner

De Canadese Esi Edugyan beschrijft in "Washington Black" de avonturen van een 11-jarig slavenkind op Barbados. Samen met een uitvinder probeert ze te ontsnappen naar de vrijheid. 

De Amerikaanse Rachel Kushner duikt in een vrouwengevangenis voor zware gevallen. Haar hoofdpersonage heeft twee keer levenslang. Als ze het overlijden verneemt van haar moeder, die voor haar zoontje zorgt, waagt ze een ontsnappingspoging. "The Mars Room" is al uitgegeven in het Nederlands. 

Richard Powers en Robin Robertson

Ook Richard Powers is Amerikaan. In "The Overstory" voert hij 9 zonderlingen op, aan de vooravond van de verwoesting van het laatste bos op aarde. De 9 proberen de bomen te redden. 

Een Brit tot slot, Robin Robertson met "The Long Take". Deze roman is grotendeels op rijm geschreven. Hij heeft het over een veteraan van de Tweede wereldoorlog die zijn leven weer in elkaar puzzelt. 

Twee gedoodverfde favorieten die het niet haalden zijn "Snap" door Belinda Bauer en "Normal People", door Sally Rooney. Ontknoping op 16 oktober. 

Meest gelezen