Videospeler inladen...

Koning Filip ontvangt eerste museumpas, dit moet u weten over de museumpas

Koning Filip heeft vanmiddag als eerste Belg de museumpas gekregen. Met de museumpas krijgt u een jaar lang en zo vaak u wil toegang tot 120 musea in ons land.  De museumPASSmusées moet museumbezoek promoten en laagdrempeliger maken. Wij lijsten voor u op wat u moet weten over de museumpas. 

Slechts een minderheid van de Belgen bezoekt regelmatig een museum. Met de museumpas wordt die drempel verlaagd en kunt u aan een voordeligere prijs naar een museum van uw keuze.  In Nederland bestaat de museumkaart al meer dan 30 jaar, meer dan een miljoen mensen koopt er jaarlijks een. 

Wat kost een museumpas?

Een museumpas kost 50 euro. Voor mensen in armoede (met een kansenstatuut) is de pas te koop aan de sterk verlaagde prijs van 10 euro. 

Voor kinderen, studenten en senioren zijn er op dit moment geen speciale tarieven, voor hen kost de pas ook 50 euro. In een latere fase kunnen er nog andere formules ontwikkeld worden, zoals bijvoorbeeld voor families. 

Waar kunt u met uw museumpas terecht?

U kunt met uw museumpas terecht in 120 musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, een overzicht van alle deelnemende musea vindt u hier.  Onder meer M-Museum in Leuven, het Félicien Rops Museum in Namen en KANAL in Brussel nemen deel.  De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, het meest bezochte museum van het land, doen voorlopig nog niet mee, maar de gesprekken lopen nog.  Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel springt mogelijk volgend jaar ook op de kar. 

Hoe werkt het?

Iedereen met een geldig adres in België kan een pas kopen. Nadat u uw museumpas online gekocht hebt of aan de balie van een van de deelnemende musea en online geregistreerd hebt, kunt u op ontdekkingstocht. 

Op sommige plaatsen zult u gratis binnen mogen, op andere plaatsen krijgt u een korting.  De tijdelijke tentoonstellingen van Bozar in Brussel, zoals de expo "Beyond Klimt" die op dit moment loopt, zal u met een museumpas gratis kunnen bezoeken. Opgelet: als er voor verschillende expo's in een museum aparte tickets gekocht moeten worden (zoals in Bozar het geval is), zal u wel slechts 1 keer per dag uw museumpas kunnen gebruiken. Wil u die dag nog naar een ander museum dan levert dat geen probleem op. 

Nog enkele voorbeelden. In het M HKA in Antwerpen betaalt u voor de tijdelijke expo's (die vervat zitten in 1 ticket) de halve prijs wanneer u een museumpas hebt. De permanente collectie is er sowieso altijd gratis te bezoeken. In het S.M.A.K. in Gent mag u met uw museumpas gratis binnen.  In het Museum voor Schone Kunsten in Gent is de vaste collectie gratis met een museumpas. Voor een ticket voor een tijdelijke expo (waarmee u ook de permanente collectie kunt bezoeken) betaalt een volwassene 4 euro (in plaats van 12 euro). 

Wat is het doel?

De museumpas moet zorgen voor een aanzienlijke stijging van het aantal museumbezoekers. "Het is onze ambitie om over een periode van 5 jaar 500.000 museumpassen te verkopen wat goed is voor 5 miljoen museumbezoekers", zegt Julie Van der heyden, directeur van museumPASSmusées.

"Op lange termijn willen we dat 1 op 4 museumbezoekers dat doet met museumPASSmusées. We verwachten hiermee over een periode van 5 jaar 12 miljoen euro extra opbrengst te genereren voor de Belgische museumsector." De inkomsten van de museumpas gaan rechtstreeks naar de musea. 

Mensen zien vaak op tegen een urenlang museumbezoek omdat men met het ticket slechts 1 keer toegang heeft. "Met de museumpas maakt het echter niet uit of men kiest voor een kort of een lang bezoek", zegt Van der heyden. "Men kan immers gelijk wanneer en zo vaak men wil terugkomen. Zo kunnen jong en oud met de museumpas voortaan optimaal genieten van het ontdekken en beleven van kunst, geschiedenis, erfgoed en wetenschap in onze Belgische musea." 

Meest gelezen